Alegeri prezidențiale 2025. AEP cere să nu se difuzeze sondaje efectuate la ieșirea de la urne
Alegeri prezidențiale 2025. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reamintește, printr-un comunicat de presă, că legislația în vigoare interzice publicarea sondajelor de tip exit-poll înainte de încheierea procesului de vot. Conform prevederilor art. 39 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării”.
Totodată, conform prevederilor art. 55 lit. y) și art. 56 alin. (1) și (2) lit. f) și g) din aceeași lege, încălcarea dispozițiilor referitoare la interzicerea publicării sondajelor la ieșirea de la urne constituie contravenție și se pedepsește cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Constatatea acestor fapte revine Consiliului Național al Audiovizualului, în cazul radiodifuzorilor, iar în celelalte cazuri, responsabilitatea aparține Autorității Electorale Permanente.
Sondajele efectuate la ieșirea de la urne pot fi realizate exclusiv de institutele de sondare a opiniei publice, de societățile comerciale sau de organizațiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate realizarea de sondaje de opinie și care au fost acreditate în acest scop, prin decizie, de către Biroul Electoral Central, pentru alegerile prezidențiale din anul 2025.
Pentru alegerile prezidențiale din anul 2025, au fost acreditate să realizeze sondaje la ieșirea de la urne următoarele entități: Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, SC Gabriel Smart Constrans SRL, ARA Public Opinion SRL și SC Inter Regional Media SRL.
A început votul în diaspora
Amintim că alegerile au început pentru românii din diaspora, primele voturi fiind exprimate joi seara, odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă.
Până la ora 16:00, numărul românilor care au votat în secțiile de votare din afacerea țării ajunsese la 49.757, conform datelor actualizate furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Până vineri, la ora 15:00 (ora României), aproximativ 42.000 de români din diaspora au mers la urne pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidențiale, conform statisticilor recente ale AEP.
Interesul pentru alegerile prezidențiale din acest an a fost mult mai mare din partea românilor stabiliți în afacerea țării. Până vineri, la ora 13:00, nu mai puțin de 26.798 de persoane și-au exprimat votul în secțiile de vot din străinătate.
La acest număr se adaugă și 4.106 voturi prin corespondență, ridicând astfel totalul voturilor exprimate în diaspora la 30.904.
Această cifră reprezintă o creștere semnificativă față de alegerile anterioare, când, la aceeași oră, înregistrările arătau doar 2.137 de voturi exprimate în secții și 4.227 prin corespondență, totalizând astfel doar 6.364 de alegători. Mai multe puteți citi aici.