Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru colapsul acordului ce asigura transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Președintele Rusiei a susținut că retragerea Moscovei nu ar genera o criză alimentară globală. Replica sa vine după mai multe ore de discuţii purtate la Soci cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În ceea ce îl privește pe Erdogan, acesta continuă să fie optimist. El crede că acordul ar putea fi restabilit în curând, relatează CNN.

„Occidentul, ca să spunem lucrurilor pe nume, ne-a înşelat cu privire la obiectivele umanitare pe care le-ar fi urmărit prin Iniţiativa de la Marea Neagră, de a ajuta ţările în curs de dezvoltare”, a declarat Vladimir Putin.

Rusia acord cereale
Rusia acord cereale/ SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia susține că a fost forțată să renunțe la acord privind cerealele

El a susținut că Rusia a fost forțată să ia această decizie. El a făcut, astfel, trimitere la ieşirea Moscovei din acord, în luna iulie, când a refuzat să-l prelungească, după un an de funcţionare.

Rusia a declarat, la ieşirea din acord, că garanţiile promise Moscovei de Occident printr-un memorandum anexat acordului, referitoare la propriile sale exporturi de produse agricole şi îngrăşăminte, nu au fost respectate.

În plus, Putin a continuat să nege că exporturile din Ucraina – unul dintre principalii furnizori de cereale din lume, alături de Rusia – ar influenţa piaţa alimentară globală, iar lipsa lor ar provoca o criză.

Putin susține că piețele globale de producție nu au fost afectate

„În mod evident, rezilierea acordului nu a afectat pieţele globale de producţie şi aş dori să subliniez acest lucru în mod special. Indiferent ce se spune despre acest lucru, preţurile cerealelor continuă să scadă, nu există o penurie fizică de alimente.

Există probleme cu distribuţia echitabilă a acesteia, da. Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu aşa-numitul acord pentru cereale”, a adăugat Putin, citat de CNN.

Liderul de la Kremlin a descris întâlnirea cu Erdogan ca desfăşurându-se „într-o atmosferă constructivă şi de afaceri”.

Putin declarase că Rusia ar fi dispusă să ia în considerare reluarea acordului privind cerealele. El a spus acest lucru înainte de a începe discuţiile propriu-zise cu Ergodan.

„Vom face acest lucru de îndată ce toate înţelegerile privind ridicarea restricţiilor la exportul de produse agricole ruseşti vor fi pe deplin implementate”, a punctat acesta.