In anul 2005 au fost lansati peste 75.000 de virusi informatici, de circa 3 ori mai multi decat in 2004, potrivit BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul Softwin.

In cele mai multe cazuri, aplicatiile care au provocat probleme in 2005 au fost boti (tip de vierme care exploatează diverse vulnerabilitati) si troieni, parte a unor atacuri mai complexe, incluzand campanii de spam sau phishing cu tinte precise. Tinand cont ca in urma acestor atacuri se obtin informatii, baze de date sau alte beneficii legate de castiguri financiare, se poate trage concluzia ca cei implicati in realizarea aplicatiilor malitioase fac parte din echipe specializate.


« In 2005, nivelul de sofisticare al tehnicilor de inginerie sociala a atins un prag nemaiintalnit pana acum. Se pare ca cei din spatele virusilor “de succes”, pe langa talentele de programatori, au si cunostinte foarte bune de psihologie, anticipand modul de reactie al oamenilor. » a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.


Netsky.P, virusul vedeta al ultimilor doi ani, a fost detronat in 2005 de catre Zafi.D. Acesta din urma, un vierme aparut in decembrie 2004 pare a fi opera unei echipe de scriitori de virusi din Ungaria. Cele 9 limbi in care pot fi scrise mesajele virusate au contribuit la succesul sau. Varianta mai veche, Zafi.B, urmareste indeaproape liderul, fiind pe locul 3. Cei doi virusi din familia Zafi au provocat impreuna peste 24% din totalul infectarilor din 2005.


Diversitatea noilor tipuri de amenintari informatice si a instrumentelor de atac este uimitoare iar prognozele nu sunt deloc incurajatoare. In urmatorii ani, numarul lor va continua sa creasca. De aceea, au fost dezvoltate noi tehnologii, cum este HiVE (Heuristics in Virtual Environment) de la BitDefender, care in combinatie cu metodele traditionale de detectie asigura protectia proactiva a computerelor utilizatorilor.

Sursa: Capital, 04 ianuarie 2006