”Enel s-a alăturat proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă în 2007, ca parte a unui grup de companii de utilităţi interesate să investească în acest proiect. Între timp, cele mai multe dintre companiile de energie s-au retras din proiect, astfel că structura iniţială de acţionariat s-a schimbat semnificativ. În plus, anunţul recent al Guvernului de a permite intrarea în proiect a unei companii de construcţie, ca acţionar majoritar, a avut un impact important asupra structurii de proprietate a consorţiului, devenind incompatibilă cu evaluările noastre iniţiale”, au precizat reprezentanţii Enel, citați de Agerpres.

Totodată, reprezentanţii ArcelorMittal au precizat că nu doresc să comenteze anunţul Nuclearelectrica, potrivit aceleiași surse.

Nuclearelectrica a anunțat că Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi SA intenţionează să se retragă din structura acţionariatului Energonuclear SA, compania de proiect pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

”În baza prevederilor Art 11.2.4 din Acordul Revizuit de Investiţii încheiat între acţionarii Energonuclear S.A., Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi S.A. au decis să îşi exercite dreptul de opţiune privind vânzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deţinute în Energonuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acţionarul majoritar, SN Nuclearelectrica SA”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.
În termen de 30 zile de la primirea notificărilor, SNN are obligaţia de a cumpăra pachetele de acţiuni deţinute de Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi SA în Energonuclear la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

Retragerea din proiect a Enel Investment Holding B.V., în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiţionale iniţiale cu o nouă potenţială structură a acţionariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deţine statutul de acţionar majoritar.

La rândul său, ArcelorMittal Galaţi SA motivează decizia prin provocările mediului de afaceri, care nu mai susţin continuarea implicării companiei în proiect.

”Nuclearelectrica apreciază implicarea şi încrederea în proiect manifestate de ambele companii încă de la înfiinţarea Energonuclear. Nuclearelectrica va continua derularea proiectului prin intermediul Energonuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acţionar majoritar în proiect”, se mai arată în comunicat.

Luna trecută, cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului Chinei şi a unei delegaţii însemnate de companii din statul asiatic, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat că unul dintre proiectele importante la care vor să participe companiile chineze este cel al reactoarelor 3 şi 4.

În septembrie, şeful Direcţiei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, anunţa că Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 şi 4, ci va participa doar cu activele existente.

”Departamentul pentru Energie a instructat Nuclearelectrica că nu va mai avea un aport financiar la proiectul reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Va intra în proiect doar cu investiţiile făcute până acum”, a spus Dumitraşcu. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii făcute anul trecut de Ernst & Young.