Potrivi Reuters, tensiunile cresc în Marea Britanie. După doar două zile de la alegerile locale, în cursul zilei de sâmbătă, speranţele secesioniştilor scoţieni de a câştiga o majoritate absolută în parlamentul local şi de a face în acelaşi timp să avanseze cauza unui nou referendum asupra independenţei în ciuda crcumscripțiilor câștigate de la opoziție.

Alegerile locale de joi testează practic popularitatea Partidului Conservator al lui Boris Johnson şi unitatea Regatului Unit. Totodată, naţionaliştii scoţieni aşteaptă să obţină cea mai mare victorie posibilă pentru a-l obliga pe premierul Johnson să accepte organizarea unui nou referendum asupra independenţei Scoţiei.

În ceea ce privește rezultatele anunţate vineri în Anglia, acestea au fost de bun augur pentru conservatori, care au câştigat teren şi chiar au cucerit bastionul laburist din Hartlepool (nord-est), care de aproape 50 de ani a votat mereu pentru Partidul Laburist.

De cealaltă parte, în Scoția, conservatorii sunt departe de a fi în poziţie de forţă, iar premierul Nicola Sturgeon, lidera secesioniştilor din Partidul Naţional Scoţian (SNP), este foarte populară.

Sturgeon în vârstă de 50 de ani, a reuşit însă o victorie impresionantă. Aceasta i-a convins pe scoţieni în timpul pandemiei şi a fost realeasă confortabil în circumscripţia Glasgow southside, cu 60,2% din voturi.

Alegerile locale din Marea Britanie

Primele rezultate anunțate vineri, la doar o zi după alegerile locale, partidul acesteia şi-a confirmat succesul în nouă circumscripţii şi a câştigat de la conservatori două circumscripţii-cheie, cea din Edinburgh Central şi cea din Ayr (vest). În același timp, SNP a câştigat de asemenea circumscripţia din East Lothian, lângă Edinburgh, în detrimentul laburiştilor.

Totuși, va fi nevoie şi de alte victorii pentru a-şi atinge obiectivul de 65 de locuri în parlament. Analiștii estimează însă că deși este improbabil, nu este imposibil ca SNP să atingă o majoritate absolută în parlamentul local din Holyrood, în condiţiile în care un referendum asupra independenţei Scoţiei figurează de asemenea în programul Verzilor.

De menționat este faptul că, în 2014, 55% dintre scoţienii au ales să rămână în Marea Britanie. La acel moment, premierul britanic Boris Johnson având ultimul cuvânt pentru a se opune ferm unei noi consultări care, în opinia sa, poate avea loc numai „o dată la o generaţie”.

Partizanii unui nou referendum subliniază că Brexitul, căruia 62% dintre scoţieni i s-au opus, a schimbat miza. La fel ca şi pandemia, care a stimulat popularitatea lui Nicola Sturgeon, creditată cu o bună gestionare a crizei sanitare.