„Pentru 2012 vom pregăti un buget naţional de vreme rea, iar în cazul că vremea va fi mai bună, va fi mai bine pentru toată lumea. Este mai bine să preîntâmpinăm ce e mai rău şi să consolidăm stabilitatea noastră macroeconomică. Acesta este obiectivul cel mai important al Guvernului: să nu pierdem ce am obţinut în ultimii doi ani prin Acordul nostru şi datorită sprijinului oferit de români. Deci, aşa cum am văzut astăzi, mai ales în Grecia, nu vor fi ştiri pozitive, iar vremea în Europa din punct de vedere economic nu este foarte bună, dar aşa cum am spus, vom fi pregătiţi pentru această vreme rea în 2012, iar în cazul unei vremi mai bune, va fi mai bine pentru toţi. Sau cel puţin dacă nu va fi furtună va fi mai bine pentru toţi, atât aici în România, cât şi în Europa”, a declarat şeful Guvernului.
Potrivit premierului, în 2011, România este în grafic cu atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB şi a celei de creştere economică de 1,5% şi datorită sprijinului organismelor financiare internaţionale, dar mai ales al românilor. „Aşa cum ştiţi, până acum suntem în grafic pentru 2011. Am atins ţinta convenită de deficit bugetar de 4,4% şi de creştere economică de 1,5%. Aceasta se datorează sprijinului oferit de dvs. şi în special celui al românilor, iar împreună am reuşit să obţinem această stabilitate macroeconomică şi vrem să o menţinem şi pentru viitor, mai ales în aceste vremuri dificile”, a spus premierul Boc.
La rândul său, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a subliniat că, prin programul de reforme urmat de Guvern, „România va trece prin furtună mai bine pregătită”.
„Un lucru foarte bun pe care l-am spune despre aceste vremuri furtunoase este că România intră în această furtună mai bine pregătită decât era acum doi ani şi jumătate, când precedenta rundă de furtună lovea, pentru că am luat împreună câteva iniţiative importante să scădem deficitul de cont curent, deficitul fiscal, să facem reforme structurale. Deşi vremurile pot fi dificile, veţi trece acest moment dificil cu o mai solidă şi stabilă economie”, a susţinut Franks.
El a şi-a exprimat aprecierea pentru măsurile guvernamentale şi a subliniat necesitatea unei abordări prudente a anului 2012. „Mai întâi de toate, evaluarea noastră nu este completă încă, dar informaţiile noastre sunt că aţi performat foarte bine. Vom discuta detalii, vom lucra la câteva aspecte, dar peste toate, performanţele sunt foarte bune. Împărtăşesc viziunea dvs. că sunteţi pe drumul cel bun să îndepliniţi ţinta de deficit pe anul 2011 iar acesta este un lucru foarte favorabil. De asemenea, sunt de acord pe deplin cu dumneavoastră că sunt vremuri furtunoase şi abordarea prudentă pentru anul 2012 este foarte recomandabilă în aceste vremuri nesigure”, a afirmat oficialul FMI.
La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely, a declarat că „este foarte liniştitor” să audă de la premierul Boc faptul că România abordează prudent anul 2012. De asemenea, reprezentantul Băncii Mondiale, Sudharshan Canagarajah, şi-a exprimat aprecierea pentru colaborarea cu Guvernul României. „Avem o relaţie foarte bună cu Guvernul, care a fost foarte de ajutor pentru implementarea unor reforme. Aş sublinia că avansarea va fi importantă pentru asigurarea creşterii dumneavoastră economice şi locuri de muncă pentru toţi românii. Reformele structurale începute trebuie continuate”, a declarat reprezentantul BM.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au fost prezenţi şi următorii reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare: Ioan Oltean, Roberta Anastase, Elena Udrea, Gheorghe Ialomiţianu (PDL), Laszlo Borbely şi Marko Bela (UDMR), Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu (UNPR), precum şi Varujan Pambuccian şi Ovidiu Ganţ, de la Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Sursa: Agerpres