Numele lui Elon Musk face din nou istorie, dar de data aceasta pentru că a doborât recordul Guinness World Record pentru pierderea celei mai mari averi din toate timpurile. Vineri, autoritatea care se ocupă de recorduri a declarat că fondatorul Tesla a suferit cea mai mare pierdere în ceea ce privește avere personală din istorie. Valoarea estimată pe care a pierdut-o din noiembrie 2021 se ridică la 182 de miliarde de dolari.

Aproape imposibil de stabilit câți bani a pierdut

Guinness World Records a declarat că cifra exactă este „aproape imposibil de stabilit”, deoarece calculul se bazează pe o estimare realizată de Forbes. Acesta a adăugat că alte surse – care l-au evaluat mai mult pe Musk – sugerează că acesta ar fi pierdut până la 200 de miliarde de dolari.

Proprietarul și directorul executiv al Twitter preia nefericitul titlu de la investitorul japonez în tehnologie Masayoshi Son, care a stabilit recordul anterior pentru pierderea a 58,6 miliarde de dolari în anul 2000.

În urma acestei dezvăluiri, Musk a fost, de asemenea, deposedat de statutul de cea mai bogată persoană din lume, predând ștafeta lui Bernard Arnault, fondatorul multinaționalei de produse de lux LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Arnault are o avere netă estimată la 190 miliarde de dolari.

An cu probleme pentru miliardarul american

Această decizie vine după un an tumultuos pentru două dintre afacerile principale ale lui Elon Musk. Tesla a înregistrat o scădere record de 65% a prețului acțiunilor sale în 2022 – inclusiv o vânzare majoră în decembrie, care a împins acțiunile în jos cu peste 36%.

În ciuda îngrijorărilor legate de creșterea costurilor, a amenințărilor concurențiale și a riscului ca o recesiune să încetinească cererea, compania de vehicule electrice are încă o valoare bursieră de aproximativ 389 de miliarde de dolari, grație creșterii sale spectaculoase din anii 2020 și 2021.

În noiembrie, Bloomberg a raportat că Musk a vândut încă 3,95 miliarde de dolari din acțiunile Tesla pentru a finanța cumpărarea Twitter, în ciuda faptului că a promis că nu va face acest lucru. Acest lucru a dus vânzările sale totale în acțiuni ale companiei la 36 de miliarde de dolari într-un singur an.

Musk a vorbit deschis despre faptul că Twitter a făcut o mare „gaură” în economiile sale, în urma achiziționării platformei de social media în luna octombrie a anului trecut.