Consiliul Concurenţei a sancţionat cu suma de 538.118 lei compania Elit SRL, pentru omisiunea notificării în termenul legal a concentrării economice realizate prin dobândirea controlului asupra SC Vericom 2001 SRL.

Concentrarea economică realizată a avut loc în sectorul producţiei şi comercializării en-gross de preparate din carne (mezeluri).

Notificarea era obligatorie, dar nu a avut loc

Părţile implicate într-o operatiune de concentrare economică au obligaţia să notifice Consiliul Concurenţei în termen de 30 de zile de la data la care au luat cunostinţă de realizarea operaţiunii, conform prevederilor Regulamentului privind autorizarea concentrărilor economice”, se arată într-un document al Autorităţii de Concurenţă.

Consiliul Concurenţei precizează că din punct de vedere geografic, piaţa producţiei şi comercializării en-gross de preparate din carne este o piaţă naţională, deoarece produsele SC Vericom 2001 SRL pot fi disponibile clienţilor din întreaga ţară, prin reţeaua de distribuţie a SC Elit SRL.

Drept urmare, operaţiunea de concentrare economică nu conduce la îngrijorări de natură concurenţială nici la nivelul Municipiului Bucureşti şi în imprejurimi, şi nici la nivel naţional.

Legea Concurenţei 21/1996

Potrivit Legii Concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati este mai mare decat echivalentul in lei a 10 milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri care depaseste echivalentul in lei a 4 milioane de euro.