Elisabeta Lipă nu știe ce buget va avea sportul în 2024

Șefa Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat că nu ştie ce buget se va putea baza sportul pentru anul viitor. Ea le-a transmis reprezentaţilor federaţiilor naţionale că mai mult ca sigur „nu vom fi inundaţi de bani în anul olimpic”.

Lipă îşi propune ca până la finalul anului federaţiile sportive naţionale să fi semnat contractele de finanţare pentru 2024.

„Când se va aproba bugetul de stat, voi face tot posibilul ca la sfârşitul anului federaţiile să aibă contractele semnate pentru a-şi putea desfăşura activitatea aşa cum îşi propun. Nu ştiu ce buget vom avea, dar cu siguranţă că nu vom fi inundaţi de bani în anul olimpic. Cu toate acestea, împreună cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român vom susţine pe toţi cei care într-adevăr vor demonstra că nu doar pe hârtie aduc medalii, ci şi în fapte, prin rezultate în competiţiile la care vor participa. Tot ceea ce ţine de mine voi face pentru a avea un buget bun, care să ajute echipele olimpice să se prezinte foarte bine la Jocurile Olimpice”, a afirmat Elisabeta Lipă.

A cerut seriozitate

Preşedinta ANS a precizat că va schimba metodologia de finanţare a federaţiilor. Ea a cerut seriozitate reprezentanţilor acestora în completarea numărului real de sportivi legitimaţi pe o platformă digitală. Elisabeta Lipă a spus că lumea sportului trebuie să dea dovadă de solidaritate.

„Şi am o rugăminte, pentru că vom schimba metodologia de finanţare, şi de o lună prin colegii mei vă rog să introduceţi în platformă sportivii legitimaţi şi cu viza anuală la zi. Sunt unii preşedinţi serioşi, care au făcut acest lucru, dar sunt unii care nu ştiu ce aşteaptă, pentru că nu cred că ăsta este numărul de sportivi pe care îl au în custodie şi se bazează şi pe medalii. Probabil că dacă veţi trata corect această platformă, aşa veţi primi finanţări şi pentru anul următor. Pentru că nu mi se pare corect să vă rugăm de atâtea ori. Eu îmi doresc să dăm dovadă de mai multă seriozitate, de solidaritate şi să ne ajutăm unii pe alţii, pentru că nu suntem mulţi”, a transmis Lipă şefilor de federaţii.

Federaţiile sportive naţionale au transmis în cadrul Forumului de evaluare a potenţialului olimpic al COSR, care a avut loc marţi, că îşi propun un număr de 13 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român estimează că sportivii români vor putea cuceri între 5 şi 7 medalii.

La ultima ediţie a JO de la Tokyo, România a încheiat întrecerea supremă cu patru medalii. Una de aur, la dublu vâsle feminin, şi trei medalii de argint, la spadă feminin, dublu rame masculin şi patru rame fără cârmaci masculin.