„Nu putem să mai deschidem încă un mall de 60.000 mp în Craiova cu aceeaşi chiriaşi. Trebuie să luăm în serios concurenţa Electroputere Parc, motiv pentru care căutăm alternative pentru a ne diferenţia. Este posibil să transformăm proiectul într-un centru de proximitate, mai mic decât era plănuit iniţial, pentru că un centru bazat pe entertainment, deşi ar fi posibil, nu îşi are locul în Craiova deoarece puterea de cumpărare disponibilă este prea mică“, a declarat Ingo Nissen, managing director al Sonae Sierra România.
Potrivit acestuia contractele pe care compania le are deja semnate cu viitori chiriaşi ai Adora Mall vor fi amânate. Proiectul este amplasat pe strada Caracal, în apropiere de Parcul „Romanescu“. În vara anului trecut, dezvoltatorul a anunţat că are preînchiriată 40% din suprafaţa de 59.000 mp disponibilă. Sonae Sierra are semnate contracte cu Cora, Cinema City, Orsay, Inmedio, Arsis, Total Wash, Sport’s Pub, Best of Browling, Pure Fitness şi Maxbet.
Nissen a mai spus că lucrările de construcţie la Adora Mall continuă, dar va fi realizată doar prima fază a proiectului. El nu a dezvăluit suprafaţa disponibilă a acestei etape. Deocamdată, construcţia este la nivelul parcării subterane şi avansează greu din cauza benzinăriei care se învecinează cu terenul. Cheltuielile realizate până acum au fost suportate integral de Sonae Sierra.
Mallul concurent, Electroputere Parc are o suprafaţă de peste 71.000 mp şi a fost inaugurat în toamna anului trecut. Proiectul a fost dezvoltat de K&S Developments într-una din halele fabricii Electroputere Craiova.

Parteneriat rupt

Portugherii au iniţiat în 2008 un parteneriat cu irlandezii de la Caelum Development pentru dezvoltarea unui proiect gigant, denumit ParkLake Plaza, amplasat pe fosta bază sportivă Spartac din Titan. Proiectul urma să cuprindă cel mai mare mall din România, cu o suprafaţă închiriabilă de 110.000 mp, întinsă pe cinci etaje, şi care însemna o investiţie de peste 600 mil. euro. Planurile lor au fost date peste cap de o serie de conflicte juridice care i-au obligat să îşi recalibreze proiectul.

În toamna anului trecut irlandezii au contractat companiile Apolodor şi Edrasis pentru realizarea părţii de fundaţie, însă lucrările au fost oprite, din cauza unor probleme cu solul, conform unor surse din piaţa imobiliară.
La acea dată Caelum Development a anunţat că parteneriatul cu Sonae Sierra este suspendat, urmând ca pe parcursul lucrărilor să se stabilească noua formă a colaborare.

Ingo Nissen a declarat pentru Capital că în zilele următoare cele două companii vor face un anunţ cu privire la acest parteneriat, însă nu a oferit alte detalii. Cel mai probabil parteneriatul va fi rupt.
Portughezii mai deţin un teren în Ploieşti pe care aveau programat un alt centru comercial, însă deocamdată lucrările sunt suspendate. „Finanţarea este extrem de greu de obţinut. Dacă ar fi vorba de un centru comercial în centrul Bucureştiului probabil ai obţine finanţare, dar în oraşe mai mici este extrem de dificil. Riscurile impuse de o asemenea investiţie cresc şi costurile unui credit, dar şi cerinţele din partea retailerilor. Nu intenţionăm să vindem terenul din Ploieşti, dar nu putem vorbi încă nici de începerea construcţiilor acolo“, a mai adăugat Nissen.
Compania şi-a exprimat intenţia, în 2008, de a construi în România trei centre comerciale la Ploieşti, Craiova şi Bucureşti, investiţii care totalizează circa 900 milioane euro, pentru care însă nu a fost anunţat programul de dezvoltare, revizuit din cauza problemelor financiare. Pentru toate cele trei proiectele, compania dispune de teren.
Sonae Sierra deţine 49 de centre comerciale la nivel internaţional şi administrează o suprafaţă totală de închiriat de peste două milioane de metri pătraţi.