Analiştii se aşteptau ca guvernul preşedintelui Mohamed Morsi să încerce să amâne semnarea unui acord cu FMI până după alegerile parlamentare din luna aprilie-mai, în condiţiile în care printre condiţiile Fondului se vor număra şi unele măsuri de austeritate nepopulare.

Cu toate acestea, ministrul egiptean al Planificării, Ashraf al-Araby, a declarat că se aşteaptă la o evoluţie rapidă a discuţiilor. "Ne aşteptăm să invităm o delegaţie a FMI în câteva zile’, a declarat Araby la o conferinţă de presă. Rugat să fie mai precis, Araby a răspuns: ‘în câteva zile, nu mai mult de o săptămână".

Ashraf al-Araby a mai spus că investiţiile străine în Egipt au fost practic inexistente în a doua jumătate a anului trecut, din cauza incertitudinilor politice care afectează cea mai populată ţară arabă. Araby a adăugat că Egiptul are nevoie de investiţii puternice dacă vrea să ajungă la un ritm de creştere anuală de şapte procente, nivel considerat necesar de analişti pentru a reduce şomajul. În schimb, în ultimele trei luni ale anului trecut economia Egiptului a înregistrat o creştere anuală de 2,2%.

Simultan, lira Egipteană s-a depreciat cu 8% în raport cu dolarul de la începutul anului iar rezervele valutare au scăzut la 13,6 miliard de dolari, sub nivelul de 15 miliarde de dolari necesar pentru a acoperi timp de trei luni importurile.

Autorităţile de la Cairo au ajuns la un acord preliminar cu FMI în luna noiembrie însă ratificarea a fost amânată pentru luna decembrie din cauza tensiunilor politice. Economia egipteană trece printr-o perioadă de criză de la căderea lui Hosni Mubarak la începutul lui 2011, instabilitatea politică ducând la o scădere a veniturilor din turism şi a investiţiilor străine.
Sursa: Agerpres