Vaccinurile au fost asociate cu cazuri foarte rare de miocardită. Afecțiunea se poate dezvolta după o infecție virală, cum ar fi gripa, iar inima este „afectată” de Covid sau de reacția sistemului imunitar la aceasta.

Miocardita, mai ales în cazul tinerilor

Bărbații sunt mai susceptibili de a fi afectați de miocardită decât femeile. „Există o predispoziție izbitoare la miocardită în cazul bărbaților mai tineri, care poate avea de-a face cu nivelurile lor mai ridicate de hormoni”, spune Dr. Charles Mohiddin, cardiolog la Barts Heart Center din Londra. De obicei, aceștia dezvoltă probleme cardiace la aproximativ 10 zile după infecția virală, dar în 90% din cazuri este ușoară și se recuperează complet, a explicat expertul.

Miocardita a fost asociată cu vaccinul Pfizer în rândul adolescenților, în cazuri foarte rare, și cu rapelul de la Moderna, mai ales la tinerii de 18 ani.Dar nu există nicio dovadă că vaccinul Oxford-AstraZeneca declanșează această afecțiune, scrie The Mirror.

Oamenii de știință de la universitățile din Edinburgh și Oxford au descoperit luna trecută că la fiecare un milion de a doua doză de vaccin Pfizer administrată persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 de ani au existat trei cazuri de miocardită.

„Mesajul meu către părinții îngrijorați ar fi că riscurile ca adolescenții să nu fie vaccinați sunt mai mari decât să fie vaccinați, chiar și cu varianta Omicron mai blândă în circulație”, spune dr. Mohiddin.

566 de rapoarte de miocardită la toate grupele de vârstă

Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate, care monitorizează siguranța medicamentelor în Marea Britanie, susține că au existat 566 de rapoarte de miocardită la toate grupele de vârstă în urma vaccinării cu serul Pfizer, până la 21 decembrie, și doar la patru decese.

Riscul de miocardită în rândul persoanelor infectate cu COVID-19 este de 16 ori mai mare decât în ​​rândul celor neinfectați, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Miocardita este legată cu până la 20% de decesele subite survenite în rândul sportivilor tineri.

Potrivit CDC, aproximativ 50 de cazuri de miocardită s-au întegistrat la fiecare 1 milion de tineri vaccinați, cu mult sub riscul de miocardită cauzat de COVID-19. Pe baza datelor obținute, CDC susține însă că beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscul de a face miocardită.