Dacă tendinţa continuă, exporturile către Rusia vor scădea cu aproximativ o treime anul acesta, la 20 miliarde de euro, a estimat Comitetul german pentru relaţiile economice cu Europa de Est. Ar fi aproape jumătate faţă de recordul de 38 miliarde de euro înregistrat în 2012. 

Cele mai recente date publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis) arată că exporturile Germaniei au crescut cu 1,9% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, mult mai rapid decât avansul de 0,1% estimat de economişti. Este a treia lună consecutivă de creştere a exporturilor.

Importurile au scăzut cu 1,3%, în timp ce economiştii se aşteptau la un avans de 0,5%. Excedentul comercial al Germaniei a ajuns în aprilie la 22,3 miliarde de euro. 

Analiştii consideră că preţul scăzut al ţiţeiului şi deprecierea euro ar trebui să sprijine exporturile. 

Germania este cel mai mare partener comercial din Uniunea Europeană al Rusiei, dar, încă de anul trecut, exporturile sale pe piaţa rusă au înregistrat un declin de 5,2%, după rate ridicate de creştere în perioada 2010 – 2012. 

Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane erau înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani.

AGERPRES