Scandalul în privința OUG 14 dată de Guvern nu s-a stins nici acum. Efectele ordonanței afectează buzunarele tuturor românilor. Gazele românești au avut cel mai mult de suferit. Pețul de tranzacționare al acestora a fost, în martie, egal cu preţul de la hubul de la Viena şi peste preţul mediu cu care a vândut Gazprom gaze ruseşti.

OUG 114 a bulversat pur și simplu piaţa de gaze. Preţul mediu ponderat de tranzacţionare a gazelor naturale din producţia internă a fost, în martie, de 91,03 lei/MWh, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri, cea mai lichidă platformă de tranzacţionare a gazelor din România. Cel din Austria a fost de 91,1 lei/MWh, în luna martie (CEGH Front Month Index).

Mai mult, din toamna trecută, Gazprom Export publică un indice lunar, care este o medie a preţurilor de vânzare a gazelor pe platforma sa electronică de tranzacţionare (ESPGazEX). Media de preţ publicată de Gazprom Export pentru tranzacţiile aferente lunii martie a fost de 18,01 euro/MWh de gaz. Cursul mediu leu/euro a fost în luna martie de 4,75, ceea ce înseamnă că, în lei, preţul mediu de tranzacţionare pentru gazele ruseşti a fost de 85,5 lei/MWh, conform e-nergia.ro.

Gazele româneşti scumpe sunt consumate de industrie iar la această situaţie s-a ajuns ca urmare a OUG 114/2018 care, chiar şi modificată, nu putea decât să crească preţul pentru industrie al gazelor autohtone, în condiţiile în care oricum producţia scade.

ANRE urma să aloce gazele produse, pe categorii de consumatori (casnici şi industriali, în funcţie de consumul raportat al acestora) pentru perioada aprilie-decembrie. Producţia internă nu este însă suficientă, şi fiecare consumator urma să mai şi importe, la preţ mai mare, pe lângă cantitatea pe care o primea de la Petrom şi Romgaz. Această ultimă cantitate urma să fie împărţită din producţia disponibilă a celor două companii. Însă, cel mai probabil producătorii au apucat să contracteze o parte din producţie înainte de debutul perioadei de reglementare, la preţuri bune pentru fiecare: şi pentru ei, pentru că erau mai mari decât plafonul de 68 de lei, şi pentru consumatori, pentru că au estimat că le cumpără mai ieftin decât cele de import, mai spune sursa citată.