Într-un discurs rostit la Londra, oficialul BCE a atras atenţia asupra riscurilor la adresa perspectivelor economice, provocate de incertitudinile externe, inclusiv impactul Referendumului din Regatul Unit şi al redresării economiei mondiale, încă fragile. 

Este esenţial să fie imediat stabilit un proces ordonat care să guverneze direcţia către noua stare de după referendum astfel încât să permită persoanelor fizice şi juridice să-şi ajusteze deciziile economice la noul mediu, a explicat Praet. Acesta a adăugat că măsurile BCE de relaxare cantitativă (QE) pentru stimularea creşterii economiei şi-au sporit eficienţa. 

Banca Centrală Europeană este ferm determinată să asigure stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro, a afirmat economistul şef al BCE. 

Declaraţia sa vine după ce Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit în teritoriu pozitiv în iunie. Indicele preţurilor de consum a ajuns la 0,1% în iunie, după ce în mai s-a situat la minus 0,1% şi în aprilie la minus 0,2%. Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)