Afirmația a fost făcută în contextul în care conducerea Senatului a decis luni înfiinţarea unei comisii speciale care să analizeze situaţia acestei datorii a Germaniei către România, după ce senatorii Dan Voiculescu şi Teodor Meleşcanu au sesizat Biroul Permanent cu un memoriu pe această temă al profesorului Radu Golban.
 
"Din momentul în care am făcut public acest lucru mi-am asumat disponibilitatea pentru a furniza autorităților române interesate în materie toată documentația de care dispun. Totodată, doresc să amintesc că sunt receptiv la orice solicitare de consultanță în această problemă", a spus Golban.

"Ca o părere personală,  consider că Germania care are un prestigiu internațional și european  unanim recunoscut va da dovadă de reciprocitate în solutțonarea acestei probleme, ramase în suspensie, și că împreună se vor găsi soluțiile optime în folosul ambelor părți. Prestigiul Germaniei nu trebuie știrbit de nerezolvarea acestei obligații istorice și morale", a precizat economistul Radu Golban, care a precizat și faptul că Germania ar dispune de banii necesari pentru stingerea acestei datorii.

Demonstrarea datoriei pe care nemţii o au către România este un demers al doctorului în economie Radu Golban, un român stabilit în Elveţia şi care în urma unei discuţii, ne-a pus la dispoziţie unul din documentele care atestă faptul că România se află printre statele care au de luat bani de la Germania.

Radu Golban a explicat pentru capital.ro că în afară de Elveţia, toate celelalte state au renunţat la datoria de la Germania. Se pare că o formulare ce apare în Tratatul de Pace de la Paris, semnat la vremea aceea de ministrul de externe Gheorghe Tătărescu, ar demonstra faptul că România renunţă la alte obligaţii financiare ale Germaniei, cu excepţia datoriei de dinainte de Război.
VEZI aici documentul de la Banca Reglementelor din Elvetia care atestă datoria Germaniei către România (pagina 182 şi 186) Citeşte şi Datoria Germaniei către România. Ce spun nemții Datoria nemţilor către România: Poziţia şocantă a statului – S-a refuzat negocierea? VEZI AICI răspunsul nemților (în lb germană) VEZI și comentariul doctorului Radu Golban la răspunsul nemților