Locuitorii din mediul urban, cu excepţia celor din Capitală, au declarat că pun bani deoparte în mod constant, în timp ce bucureştenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante şi investiţii. Românii din mediul rural se înscriu preponderent în categoria celor care nu au suficienţi bani pentru economii.

Românii sunt grijulii când vine vorba despre gestionarea propriilor finanţe. 70% declară că ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor (dintre care 24% ţin o evidenţă scrisă), în timp ce doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul.
Românii nu înţeleg termenii economici
Aproximativ o treime dintre români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înţeleg produsele instituţiilor financiare. De exemplu, aproape jumătate dintre români nu ştiu deloc ce reprezintă dobânda variabilă a unui credit sau o înţeleg greşit. Acest lucru poate explica de ce 87% declară că preferă creditele cu dobândă fixă.

Mai mult, atunci când achiziţionează produse şi servicii financiare, aproape 40% dintre români nu consultă ofertele altor furnizori.

Conform aceluiaşi studiu, românii reacţionează în mare parte emoţional când vine vorba despre datorii. Atunci când se confruntă cu întârzierea la plată a creditelor, o treime dintre ei aşteaptă ca instituţia financiară să le prezinte o soluţie şi doar 19% acţionează pentru a găsi informaţii şi soluţii pentru reluarea plăţilor. De exemplu, 29% dintre români consideră Internetul o sursă importantă de informaţie, pentru a afla sfaturile şi recomandările altor persoane care s-au confruntat cu dificultăţi în plata ratelor. Platforme online de informare şi consiliere precum BugetulFamiliei.ro sunt, astfel, o soluţie din ce în ce mai utilizată.

Totodată, studiul arată că diferenţa dintre percepţia românilor asupra nivelului lor de cunoştinţe în domeniul financiar şi gradul real de educaţie financiară este semnificativă. 75% dintre români se auto-evaluează ca fiind buni sau foarte buni în gestionarea banilor şi, implicit, a finanţelor personale. Prin comparaţie, la nivel global, doar 59% dintre respondenţii studiului publicat de WARC (World Advertising Research Center) în septembrie 2011 s-au autoevaluat la acelaşi nivel.
Femeia, responsabilă cu bugetul familiei
Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.

Cel mai bine cred că se descurcă în administrarea banilor femeile cu studii superioare şi cu venituri de peste 1.500 de lei. De asemenea, respondenţii cu studii universitare se evaluează ca fiind mai pregătiţi în raport cu finanţele proprii decât cei care au absolvit liceul, autoevaluarea pozitivă fiind direct proporţională cu nivelul de educaţie.

Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial România şi a fost realizat în noiembrie de compania de cercetare de piaţă Novel Research pe un eşantion reprezentativ de 1.023 de respondenţi.
Sursa: Agerpres