Economia Germaniei s-a contractat cu aproximativ doua procente in al patrulea trimestru din 2008, pe fondul scaderii accentuate a exporturilor.

De asemenea, rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) din Germania a fost de numai 1,3%, comparativ cu 2,5%, cresterea PIB-ului in anul precedent.

Potrivit Biroului Federal de Statistica, in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, economia Germaniei se afla deja in recesiune.

Ca un paradox, „motorul cresterii economice a Germaniei a fost in 2007 exportul, insa aceasta activitate s-a transformat anul trecu in principala piedica in fata cresterii economice”, a declarat Alexander Koch, economist al banicii UniCredit din Munchen.

Pe de alta parte, consumul a crescut populatiei a crescut cu circa 1% in al treilea trimestru din 2008, ceaa ce reprezinta un avans semnificativ in Germania, tara renumita pentru consumatorii sai reticenti.

„Acest lucru a fost determinat cel mai pobabil de costurile mai mici pentru energie, care au scazut odata cu instalatea crizei economice”, a declarat Julian Callow, economistul sef pentru Europa al Barclays Capital.

Sursa: IHT