Departamentul american al Muncii a informat vineri că luna trecută au fost create 255.000 de noi locuri de muncă, fabricile şi retailerii făcând mai multe angajări. Datele oficiale sunt peste estimările analiştilor care se aşteptau la 180.000 de noi locuri de muncă. De asemenea, Departamentul american al Muncii a revizuit în sus cifrele privind numărul locurilor de muncă create în mai şi în iunie.

Rata şomajului în cea mai puternică economie a lumii s-a menţinut în iulie la 4,9%, deoarece mai mulţi oameni au intrat pe piaţa forţei de muncă. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

Conform agenţiei EFE, creşteri importante privind crearea de locuri de muncă s-au înregistrat în sectoare cheie pentru economia americană, precum construcţiile (14.000 de noi locuri de muncă), vânzarea cu amănuntul (25.000 locuri de muncă) şi industria prelucrătoare (9.000).

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,6%, cel mai rapid ritm de creştere de la recesiune.

Preşedintele Fed, Janet Yellen estimează că economia americană trebuie să creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei apte de muncă. Recent, Yellen a declarat că o majorare a dobânzii de politică monetară ar putea fi adoptată în lunile următoare dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite.AGERPRES