Zone extinse din sud-estul Australiei s-au pregătit joi pentru un nou val de caniculă de câteva zile, care ameninţă să alimenteze incendiile de vegetaţie active de câteva luni, informează Reuters.

În timp ce pompierii şi locuitorii şi-au luat măsuri de precauţie în condiţiile creşterii nivelului de pericol, guvernul statului New South Wales (NSW) a lansat o anchetă de şase luni pentru analizarea cauzelor şi a răspunsului la acest sezon mortal de incendii de vegetaţie. ”Nu vrem să irosim oportunitatea de a lua în considerare orice recomandări pe care trebuie să le adoptăm înaintea sezonului de incendii de vegetaţie din acest an… pe măsură ce ne apropiem de vara anului 202″, a declarat Gladys Berejiklian, premierul NSW, potrivit Agerpres.

Statul NSW a fost unul dintre cele mai afectate de incendiile de vegetaţie, care au debutat mai devreme decât de obicei, în luna septembrie. Flăcările au mistuit peste 11,7 milioane de hectare din cele mai populate state din Australia. Cel puţin 33 de persoane şi aproximativ 1 miliard de animale au murit, iar 2.500 de case au fost distruse, aminteşte Reuters.

Australia, din nou în pericol major

Joi au fost emise avertizări de pericol de incendiu, valabile pentru mai multe zone din statul South Australia, unde au fost prognozate temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi vitezele ale vântului de 35 km/h. Printre regiunile vizate se numără Insula Cangurilor, o destinaţie turistică populară care a fost deja devastată de incendii de vegetaţie în urma cărora au murit două persoane. ”Vineri vor fi condiţii de caniculă şi vânt, însă unele părţi ale insulei pot avea parte de ploi în cursul dimineţii”, a indicat serviciul statal de pompieri adăugând că este în continuare valabilă o ”interdicţie totală de foc” pe insulă, nivelul de pericol fiind ”sever”.

Autorităţile din statul Victoria au emis o atenţionare valabilă pentru populaţia din zona Bendoc, în regiunea Snowy Mountains, în apropiere de statul New South Wales.

Canicula şi vitezele mari ale vântului prognozate pentru statele NSW şi Victoria începând de vineri ameninţă să alimenteze cele 87 de incendii de vegetaţie în continuare active sau să declanşeze alte focare.

Vremea periculoasă din această vară din Australia a fost în mare parte determinată de variaţiile de temperatură din Oceanul Indian, iar condiţiile de caniculă şi secetă s-ar putea menţine până în luna martie, după cum a anunţat joi Biroul de Meteorologie.