A fost înregistrată o sesizare la DIICOT cu privire la Blue Air

Oana Daniela Pâțu, procurorul-șef adjunct al DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) a anunțat miercuri, 7 septembrie 2022, că a fost înregistrată o sesizare cu privire la compania aeriană Blue Air. Chiar dacă nu a putut oferi detalii suplimentare despre această sesizare, Oana Daniela Pâțu a dat asigurări că, în curând, se va clarifica situația de la Blue Air.

„A fost înregistrată o sesizare, despre obiectul ei în acest moment nu vă pot da mai multe detalii. Nu s-a început urmărirea penală în rem. Nu vă pot da mai multe detalii. Nu pot decât să confirm existența unei sesizări pe rolul DIICOT. Vom face verificările care trebuie pentru clarificarea situaţiei”, a declarat, astăzi, Oana Daniela Pâţu la Parlament de la București, relatează Agerpres.

Declarația ei vine la doar o zi distanță după ce Blue Air a anunțat că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care este obligată să sisteze toate zborurile programate de pe aeroporturile din România, până pe data de 12 septembrie 2022.

AFM a suspendat poprirea conturilor Blue Air Aviation

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei aeriene Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei.

„În urma solicitării transmise în dimineaţa zilei de 7 septembrie 2022, de eşalonare la plată a obligaţiilor restante la Fondul pentru Mediu, şi a transmiterii documentaţiei necesare pentru începerea procedurii de eşalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation SA şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei”, scrie într-un comunicat de presă emis de către AFM.

În prezent, Blue Air se confruntă cu o situație financiară dificilă, după ce a încheiat anul 2020 cu afaceri de 537 milioane lei și cu pierderi de peste 403 milioane lei. În plus, numărul său de angajați este în scădere cu aproape 30%, conform ultimelor date publicate de platforma online Confidas. Potrivit economedia.ro, pentru 2021 nu sunt date disponibile, iar compania aeriană a refuzat să le pună la dispoziția presei.

Menționăm faptul că Blue Air a fost sancționată, recent, cu o amendă de 2 milioane euro de către Protecția Consumatorilor pentru că a anulat aproape 200.000 de rezervări între 30.04.2021 și 30.04.2022. Blue Air a transmis deja că va ataca în instanță amenda primită de la ANPC, susținând ferm că a fost amendată chiar dacă nu este compania aeriană cu cele mai multe zboruri anulate.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat, ulterior, că Blue Air se pregăteşte să iasă de pe piaţa locală şi că tergiversează primirea procesului verbal privind amenda aplicată și obligaţia legală de a da consumatorilor banii înapoi. Totuși, Cristian Rada, acționar principal și CEO Blue Air, a infirmat această variantă.