Europa îşi sacrifică pădurile seculare pentru energie, scriu americanii

Într-un articol publicat miercuri, 7 septembrie 2022, The New York Times a scris că „Europa îşi sacrifică pădurile seculare pentru energie”, iar „guvernele au pariat miliarde de dolari pe arderea lemnului pentru energie verde”.

Printre statele europene care își sacrifică „aurul verde” se numără România, pe care jurnaliștii americani au vizitat-o, recent, pentru a afla mai multe detalii despre defrișări, în contextul în care țara noastră „reprezintă două treimi din pădurile virgine ale Uniunii Europene”.

„Un reporter şi un fotograf au petrecut patru zile de drumeţii prin pădurile din România (…) Acolo, ei au documentat tăierile la ras şi au urmărit camioanele din pădurile sensibile din punct de vedere ecologic. Deşi exploatarea forestieră nu este interzisă în pădurile protejate din Europa, guvernele sunt obligate să efectueze evaluări de mediu pentru a se asigura că terenurile sunt conservate.

Însă, experţii spun că astfel de evaluări sunt rare. Anul trecut, Curtea Europeană de Conturi a tras un semnal de alarmă cu privire la aceste păduri presupus protejate, constatând că multe dintre ele se află într-o stare de conservare proastă sau slabă.

După o drumeţie de 2.200 de metri pe muntele Ceahlău din România, o dâră de carcase de lemn este vizibilă mai jos, o cicatrice pe una dintre ultimele păduri bătrâneşti din Europa, unde odinioară se aflau copaci de 200 de ani”, scrie în articolul publicat de cotidianul american The New York Times.

Răspunsul Romsilva la articolul scris de The New York Times

La scurt timp după ce acest articol a fost publicat, Romsilva a clarificat situația defrișărilor din România.

„Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe judeţe ale ţării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt şi rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, în judeţele Harghita şi Neamţ.

Din acestea, circa 800 de hectare se află în zona de protecţie integrală, iar alte 400 de hectare în zona de conservare durabilă a parcului. Menţionăm că aproximativ 90% din aceste păduri afectate de doborâtură masivă de vânt sunt păduri proprietate privată”, a transmis joi, 8 septembrie 2022, Romsilva.

Potrivit Romsilva, volumul total de lemn doborât de vânt în Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş a fost de 84 de mii de metri cubi.

„Pentru că exista riscul major ca în zonele în care s-au înregistrat doborâturile de vânt să-şi facă apariţia un dăunător, gândacul de scoarţă al molidului – Ips typographus, care s-ar fi extins rapid la pădurile sănătoase din jur, Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş a aprobat înlăturarea arborilor doborâţi de vânt, lucrări care sunt în desfăşurare.

Aceste lucrări nu sunt tăieri rase programate, aşa cum au fost prezentate de publicaţia New York Times, sunt lucrări legale, autorizate şi necesare pentru evitarea riscului de apariţie a dăunătorilor de scoarţă în pădurile sănătoase din jurul pădurilor calamitate în urma fenomenului meteorologic extrem”, a explicat Romsilva.

Romsilva susține ferm că este falsă informaţia potrivit căreia s-au exploatat arbori seculari „din unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent”.

Romsilva este compania de stat din România care se ocupă cu protejarea, conservarea și dezvoltarea fondului forestier proprietate publică a statului român, precum și cu gospodărirea fondurilor de vânătoare și de pescuit.