“Trebuie să terminăm odată cu minciuna arieratelor, pe care le rostogolim şi zicem că avem bani de încasat. Sunt zone, ca mineritul şi sistemul energetic, din care statul nu va mai încasa nici o leţcaie. Sunt oraşe în care companiile de termoficare au de încasat sute de miliarde de lei vechi de la populaţie şi banii nu vor mai fi încasaţi nicicând dar îi trecem în scripte ceea ce face ca în realitate deficitul României să fie mult mai mare”, a spus preşedintele BNS.
Liderul sindical a mai spus că sindicatele va trebui să mai discute cu FMI despre sistemul din agricultură şi industria alimentară unde se prefigurează o nouă criză.
“Trebuie să dispară orice politician şi clientelă politică din managementul şi administraţia companiilor de stat pe care politicienii le-au distrus şi le-au băgat în faliment, şi va trebui să fie privatizat managementul înainte de companie. De ani de zile companiile de stat care trebuie să fie privatizate au echipe care stau şi ne-am săturat de jaful făcut de politicieni indiferent de culoarea politică atunci când administrează capital de stat”, a declarat şeful BNS.
Companiile energetice ar trebui modernizate
Liderul sindical a mai spus că întreprinderile de stat care aşteaptă să fie privatizate de doi ani jumătate din sectorul energetic plătesc consilii de administraţie şi echipe de privatizare care nu fac nimic.
“Printre întreprinderile vizate se numără termocentralele de la Brăila şi Borzeşti”. În ceea ce priveşte obiectivele industriale din minerit, Dumitru Costin a subliniat că primul pas care trebuie să fie făcut este să se stabilească ce se va face cu unităţile care duc în spate datorii de la mijlocul anilor 90 când “s-au luat decizii politice de a se vinde carburant sub preţul de cost pentru a avea energie ieftină.
Aceste întreprinderi ar putea fi restructurate şi modernizate pentru că ar fi ultima prostie pe care ar putea să o facă România să renunţe şi la ultima sursă de energie pe care o mai are şi o mai poate controla statul”, a precizat Dumitru Costin.
Prim-vicepreşedintele BNS, Ion Pisc, a afirmat că printre companiile de stat vizate de privatizare şi restructurare se numără centrale termice din subordinea consiliilor locale, dar şi Compania Naţională a Huilei, respectiv centralele de la Paroşeni şi Deva precum şi Termoelectrica.
Ion Pisc a mai spus că sunt vizate şi centrale care ar putea avea profit cum sunt cele din Oltenia. “Toate întreprinderile de stat sunt vizate atâta timp cât nu se face retehnologizare şi modernizare deoarece toate centralele energetice din România sunt dotate cu tehnologie din anii 70”.
Sindicatele urmează să mai aibă o întâlnire cu misiunea FMI în cursul săptămânii viitoare.
Sursa: Agerpres
Dumitru Costin: Deficitul bugetar real al României este mai mare din cauza arieratelor

28 ianuarie 2011, 13:55
Ultima modificare în 28 ianuarie 2011, 15:55
Deficitul bugetar real al României este mai mare din cauza arieratelor, a declarat vineri preşedintele BNS, Dumitru Costin, la ieşirea de la discuţiile cu misiunea FMI pentru România.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook