Amenzi de până la 20.000 lei pentru nerespectarea drapelului și imnului

Potrivit noii legi adoptate luni, românii pot primi amenzi cuprinse între 10.000 la 20.000 lei dacă nu respectă drapelul și imnul național. Mai precis, Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii 75/1994.

Aceasta prevede amenzi uriașe pentru cei care fac inscripții și adaugă simboluri pe drapelul României. Amenzile se dau pentru inscripțiile care nu sunt prevăzute prin lege sau în regulamente militare.

Noua propunere legislativă a fost inițiată de PNL, mai precis de senatorul PNL Nicolae Ciucă şi deputatul PNL Gabriel Andronache. Ea se referă la modificarea realizată în iunie 2023, moment în care Legea 75/1994 a fost completată la art.1, alin.3. Se prevedea că „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”.

Noul proiect vine cu sancțiuni pentru cei care încalcă această interdicție.

„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României, să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei de la art 1, alin. 3 se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei cu respectarea dispoziţiilor OG 2/2001”, aflăm din proiectul de act normativ.

Senatorul Şoşoacă vrea interzicerea altor drapeluri lângă cel al României

În expunerea de motive a noului act normativ se precizează că astfel de fapte trebuie considerate „fapte antisociale”.

„Pângărirea drapelului României ca simbol naţional prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional cu amendă în cuantum ridicat pentru a descuraja astfel de fapte antisociale”, potrivit sursei citate.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmează să dezbată propunerea legislativă de modificare a articolului 20 din Legea 75/1994, referitoare la arborarea drapelului României, intonarea Imnului Național și utilizarea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

În ceea ce o privește pe Diana Iovanovici Şoşoacă, aceasta s-a declarat a fi împotriva arborării altor drapele alături de cel al României. La această declarație a intervenit senatorul UDMR Tanczos Barna. El a precizat că „steagul Ţinutului Secuiesc, simbol al Ţinutului Secuiesc din România, va fi arborat în continuare în condiţiile legii de către această comunitate”.

După intervenția reprezentantului UDMR, Șoșoacă a protestat în sala plenului afirmând că Ţinutul Secuiesc nu există. În plus, ea a solicitat oprirea ședinței de plen timp de 5 minute.