Eurodeputatul Dragoş Pîslaru, copreşedinte al partidului REPER a vorbit, joi, 3 noiembrie, în cadrul emisiunii Talk News de la Profit News TV, despre scenariile privind aderarea României la Schengen. așadar, primul scenariu este ca România să obțină un vot pozitiv, al doilea scenariu este o intrare fazată, mai întâi cu zona de aeroporturi şi portual-maritim, iar într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat să definitivăm procesul.

Vom avea mai multe răspunsuri săptămâna viitoare

Eurodeputatul REPER a subliniat faptul că vom avea mai multe răspunsuri începând cu săptămâna viitoare și că „s-ar putea să avem nişte prime reacţii cu privire la documentele care circulă informal între comisie şi guvernul olandez”.

România a avut o nouă ofensivă diplomatică, după rezoluţia din Parlamentul olandez. Este o ofensivă foarte serioasă, făcută atât în jurul Olandei, să ne asigurăm că rămâne singură pe poziţie şi că nu există un alt stat membru care să vină alături, şi în acelaşi timp a ne asigura că, cu toate aceste posibile întrebări pe care le-ar putea pune, există răspunsuri în intern, argumente.”, a declarat Dragoş Pîslaru.

Există o ofensivă ţinută de ministerul de externe al Olandei

Pîslaru a nuanțat că a avut o corespondenţă cu Mark Rutte, premierul olandez, care face parte din aceeaşi familie politică şi a precizat că „există o ofensivă ţinută de ministerul de externe”.

„Trebuie să recunosc că ea există, se întâmplă, pare că de data aceasta ne facem temele mai bine. Decizia finală nu va depinde de Români dar încercuirea Olandei, pregătirea acestui raport privind protejarea frontierelor, raportul mcv – sunt procese în derulare”, a mai afirmat Pîslaru.

Există cel puţin două scenarii, dincolo de unul negativ, în care nu intrăm în Schengen

Copreşedintele REPER a ţinut să precizeze că „vom avea mai multe răspunsuri, săptămâna viitoare”.

„S-ar putea să avem nişte prime reacţii cu privire la documentele care circulă informal între comisie şi guvernul olandez. În scurt timp vom vedea încotro ne îndreptăm. Încă se joacă”, a mai spus oficialul de la Bruxelles.

Europarlamentarul a arătat că „există cel puţin două scenarii, dincolo de unul negativ, în care nu intrăm în Schengen, iar un scenariu este să reuşim un vot pozitiv şi să rezolvăm lucrurile în consiliul JAI din lua decembrie.”

„Al doilea scenariu este o intrare fazată, mai întâi cu zona de aeroporturi şi portual şi maritim urmând ca într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat să definitivăm procesul”, a mai arătat europarlamentarul.