‘Monitorizăm piaţa şi urmărim zilnic ce se întâmplă. O tranzacţie poate avea loc în decurs de o zi dacă decidem să o demarăm. Feedback-ul primit de la mulţi investitori este unul foarte pozitiv’, a declarat Bogdan Drăgoi la o conferinţă Euromoney.

În acest an, România vrea să strângă până la 2,5 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni pe pieţele internaţionale, banii urmând să ajute la finanţarea deficitului bugetar, pe care guvernul de la Bucureşti vrea să îl reducă la 1,9% din PIB în 2012 de la un nivel estimat la 4,4 % din PIB în 2011.

‘Dacă condiţiile vor fi adecvate vom demara o emisiune. Suntem încrezători că preţul oferit va lua în considerare reformele pe care le-am făcut. Am înregistrat performanţe foarte bune la nivel regional’, a declarat Bogdan Drăgoi.

România are un program pe trei ani pentru atragerea a şapte miliarde de euro de la investitori internaţionali, în cardul căruia va încerca să acceseze pieţele internaţionale de două ori pe an. Bogdan Drăgoi a mai spus că în luna februarie MFP va încerca să vândă obligaţiuni în lei pe 15 ani, în principal către asiguratori şi fondurile de pensii private.
Până atunci, Trezoreria se împrumută cu succes de pe piaţa internă care se pare că abundă de lichiditate. În primele patru licitaţii din acest an, MFP a găsit să atragă de la băncile locale 8,23 miliarde lei, de peste două ori mai mult decât avea programat (3,9 miliarde lei). În acelaşi timp, costurile de împrumut ale statului s-au redus semnificativ, de la 6,55% pe an, până la 6,21% pe an.