Este interesant că discursul american s-a modificat și s-a relaxat după ce Arabia Saudită s-a arătat gata să majoreze producția de petrol în cazul în care Iranul decide închiderea Strâmtorii.

Ministrul adjunct american al energiei, Daniel Poneman, a declarat, marţi, la Johannesburg, că lumea se poate dispensa de petrolul iranian.

‘E o piaţă mondială, petrolul poate fi înlocuit şi este uşor de transportat’, a declarat Poneman, aflat în turneu pe continentul african în contextul recrudescenţei tensiunilor cu Iran.

‘Din acest motiv, dacă ne descurcăm bine şi cu responsabilitate, lumea este capabilă să satisfacă cererea actuală fără să rămână în pană, chiar dacă vrem să face presiuni asupra Iranului pentru a-l determina să-şi respecte obligaţiile de neproliferare nucleară’, a adăugat responsabilul american, într-o întâlnire cu presa.

Americanii încearcă pe cât posibil să se agațe de orice alternativă care ar putea să constituie o portiță de scăpare în eventualitatea în care "nebunii", așa cum îi numeau la un moment dat, vor decide că pe la Ormuz nu mai trece niciun strop de petrol. Americanii: Suntem dependenți de petrolul controlat de oameni nebuni care ne urăsc

Asta pentru că dacă Iran îşi pune în practică ameninţările de a bloca Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală de tranzit pentru aproape o cincime din petrolul comercializat la nivel global, impactul ar fi imediat: analiştii spun că preţul petrolului ar începe să crească vertigions, cu 50 la sută sau chiar mai mult în câteva zile.

Un baril la 200 de dolari sau chiar la 400 de dolari

Preţul barilului de petrol ar putea ajunge chiar la 200 de dolari, de la 110 cât este în prezent, dacă izbucneşte războiul în Iran, a declarat Constantin Tampiza, consilier al preşedintelui Lukoil în România.

"Dacă izbucneşte războiul în Iran, petrolul poate ajunge şi la 200 de dolari pe baril. Consecinţele ar fi grave: recesiune mondială trei-patru ani, iar benzina în România ar ajunge la 9 lei/litru", a afirmat acesta.

Dacă situaţia din Iran se agravează atât de rău încât dispare o producţie zilnică de 10 milioane de barili, şocul iniţial ar fi atât de mare încât preţul barilului ar putea sări şi de 400 dolari/barili, caz în care benzina ar putea sări de 10 lei/litru, spune Ionel Blănculescu, fostul preşedinte AVAB, care citează un studiu Forbes.

Iran, apel către saudiți: "Nu dați petrol americanilor dacă noi închidem Strâmtoarea"

Iranul a făcut un apel către țările arabe să nu își crească producția de petrol în cazul în care el va decide să închidă Strâmtoarea Ormuz, conform unei informații preluate de Reuters.

Solicitarea vine după ce un oficial saudit, Ali al-Naimi, declarase că în mod sigur statele afectate de închiderea strâmtorii vor căuta soluții alternative. Acesta a precizat că țara sa este gata să-și crească producția de petrol în cazul în care America și UE vor avea nevoie de petrol.
<object width="416" height="374" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" id="ep"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="movie" value="https://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2012/01/16/intv-al-naimi.cnn" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="https://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2012/01/16/intv-al-naimi.cnn" type="application/x-shockwave-flash" bgcolor="#000000" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="416" wmode="transparent" height="374"></embed></object>