Probleme imense pentru marile primării din țară. Apel de urgență din partea mai multor primari de mari orașe. Aceștia spun că bugetele de avarie pe care le au pentru al doilea an deja le pun în pericol funcționarea. Cel mai vocal dintre edili, Gabriela Firea, e cea care a folosit sintagma faliment nedeclarat cerând Guvernului banii promiși.

Primarii spun că marile oraşe riscă să rămână în beznă, iar transportul în comun să fie paralizat. “Acum, la Primăria Capitalei e un deficit de 1 miliard de lei, jumătate îi acoperim dintr-un împrumut, dar rămânem în continuare cu un deficit din 500 de miliarde de lei. Dacă nu mai sunt bani, nu mai pot fi asigurate subvențiile, iluminatul, să dotezi spitalele”, a spus Firea.

Primarul Sectorului 3 dă vina pe Liviu Dragnea. “Din punctul meu de vedere, el este de vina. Da, el, domnul Dragnea, care își posta pe Facebook win win situation, 60% din PIB către primării, iar după aia ne-au furat banii pe primele 3 luni. Bugetele alocate au fost măcelărite, e inacceptabil, niciun guvern nu și-a permis să facă”, anunță Robert Negoiță.

În plus, în sarcina primăriilor au intrat şi alte obligaţii. “S-au transferat către primării toate cheltuielile de salarizare a asistenților sociali, a persoanelor cu dizabilități. Noi avem venituri mai mari cu 40 milioane lei față de cât am avut în 2018 din această sursă, care e principala sursă, cotă parte din impozitul pe venit, dar cheltuielile cu salarizarea asistenților sociali sunt cu 62 de milioane de lei mai mari, înseamnă un plus de 22 milioane lei povară pe bugetul local”, se plânge Nicolae Robu, edilul Timișoarei, conform Digi24.

Mulţi edili au blocat angajările şi vor mări taxele locale. „Sper ca în al 25-lea ceas să găsim o punte de dialog. Chiar dacă avem buget chibzuit, mă uit la sezonul rece 2019-2020, și la posibilitățile neexploatate pe care orașul le are. Deja am luat măsuri, în sensul că am blocat angajările. Permitem doar pentru un post nou creat. După discuțiile cu sindicatele care cereau creştere, am limitat această creştere. Pentru anul viitor sunt programate măriri ale taxelor locale în 15%”, anunță și Decebal Făgădău de la Constanța.

Cu alte cuvinte, deficitul va fi acoperit din buzunarele oamenilor.