“Mediul de afaceri a arătat că această măsură mai mult încurcă decât ajută, aşa că este posibil să se renunţe la introducerea cotei zero la tranzacţiile imobiliare. În plus trebuie notificată şi Comisia Europeană, iar până acum nu s-a trimis nimic oficial la Bruxelles”, au precizat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Proiectul de lege iniţiat de liderul PSD Liviu Dragnea este ambiguu în privinţa modului în care se va aplica. În expunerea de motive se precizează că „măsura are în vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA“. Chiar dacă nu este explicit, se pare că TVA-ul de 0%  ar fi urmat să ia locul celui de 5%, care se aplică acum doar o singură dată la locuinţe de până în 100.000 de euro şi cu o suprafaţă de maxim 120 mp.

Proiectul se află acum în Senat, iar Consiliul Legislativ a dat la începutul acestei luni aviz favorabil.

Scopul declarat al stimulentelor fiscale cu incidenţă în sectorul imobiliar este acela al creării a 50.000 de locuri de muncă noi în construcţii, însă efectul pare a fi sporirea profitului dezvoltatorilor  imobiliari.

„Dacă statul nu are bani e absurd să reducă TVA la 0%. Acest proiect, care nu cred că se va implementa niciodată, creează deja confuzie în rândul dezvoltatorilor. Mulţi cumpărători s-au oprit din achiziţie. Mai ales cei care au semnat o promisiune de cumpărare cu TVA de 5%. Nu înţeleg motivaţia din spatele acestui proiect legislativ“, a declarat recent Mauricio Mesa Gomez, directorul general al dezvoltatorului de locuinţe Cordia România.

Experţii în fiscalitate se întreabă cum vor fi plătite toate aceste facilităţi fiscale oferite de Guvernul PSD, în contextul în care capacitatea bugetului ţării de a susţine noi măsuri de reduceri fiscale este limitată.

 

„Nu există precedent de TVA 0% pentru vânzarea de locuinţe sociale nicăieri în Uniunea Europeană. Sfatul meu pentru dezvoltatori este să facă cât mai multe tranzacţii în cele câteva luni în care va funcţiona această lege, până la declanşarea procedurii de infringement, pentru că legea nu este conformă cu directivele europene“, spune Alexandra Smedoiu, director consultanţă fiscală în cadrul companiei de audit PwC România.

CITITI SI Statul face preţul pe piaţa locuinţelor

 

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunţat că va da un punct de vedere pozitiv pe legea lui Dragnea şi că va notifica Comisia Europeană, pentru regulile de aplicare a cotelor de TVA. Potrivit acestuia, legea ar urma să fie adoptată până cel târziu la sfârşitul lunii mai.