Frații Godei, arestați la domiciliu

Frații Godei au fost eliberați din arestul preveniv după ce Tribunalul București a respins cererea de prelungire acestuia cu 30 de zile.

Ştefan Godei, administratorul azilului din Voluntari unde bătrânii trăiau în condiții crunte, urmează să fie cercetat în arest la domiciliu.

Fratele său, Daniel Godei şi Andrei-Răzvan Ticu, care ocupa funcția de şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, au primit aceeași decizie.

Vineri, Tribunalul a decis și soarta inculpaților Ioana-Andreea Caraulasu, Cristina Tudorancea, Claudia Costescu şi Gheorghiţa Trifu. Acestora le-a fost prelungit arestul la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Cazul azilelor groazei a șocat întreaga Românie

Vă amintim că Perchezițiile efectuate la trei azile din Voluntari au condus la salvarea a aproape 100 de persoane. Acestea erau în vârstă, multe dintre ele cu dizabilități, care erau supuse abuzurilor.

Aceste persoane erau bătute, înfometate și forțate să muncească în condiții inumane. Operațiunea a fost realizată în scopul protejării drepturilor și bunăstării acestor bătrâni vulnerabili și a adus la lumină aspecte grave de abuz asupra lor.

DIICOT a anunțat că în județul Ilfov au existat încă din 2020 grupuri infracționale organizate care s-au specializat pe exploatarea persoanelor vulnerabile. Victimele erau supuse deseori la tratamente degradante iar munca nu le era remunerată.

Victimele erau exploatate prin înfometare, privarea de tratament medical adecvat și lipsa igienei, mai ales în cadrul celor care nu se puteau îngriji singuri. Aceștia erau menținuți într-o continuă stare de aservire față de criminalii care obțineau de pe urma lor foloase patrimoniale ilegale.

batrani
SURSA FOTO: Dreamstime

Locuitorii din acele zone povestesc care era starea zilnică a bătrânilor. Aceștia îndurau umilințe groaznice și erau obligați să cerșească bani și mâncare din poartă în poartă.

„Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (…) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: ‘Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?”, au relatat locuitorii.

La sfârșitul lunii iulie, Marcel Ciolacu cerea realizarea un registru național al acestor persoane vulnerabile. Acesta ar putea fi realizat prin Ministerul Digitalizării.

„Nu vor fi de mâine, dar să închidem capitolul de abuz și pierderi de vieți omenești. Vom vedea cu toții după anchetele făcute de DIICOT și DNA, vor fi analize și va exista și acest efect în care se va demonstra că s-au pierdut și vieți omenești. Sunt ferm convins de acest lucru și știți și dvs. acest lucru. Vă spun sincer că nu mă simt confortabil stând în fața dumneavoastră”, a conchis premierul.