BT Securities, compania de brokeraj a Grupului Financiar Banca Transilvania, va deveni BT Capital Partners, păstrând brandul și echipa companiei înființate în urmă cu zece ani de Doru Lionăchescu împreună cu Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu și Vlad Bușilă. În toată acestă perioadă, Capital Partners a reușit să intermedieze tranzacții în valoare de peste 2 miliarde de euro. Doru Lionăchescu, cel care urmează să coordoneze noua linie de business a Băncii Transilvania, explică de ce a avut loc fuziunea și realizează o radiografie complexă a pieței de M&A. 

Capital: Capital Partners, cu o echipă mică – prin urmare și extrem de eficientă – a ajuns unul dintre cei mai importanți jucători din domeniu. De ce ați ales să vindeți?

În viața fiecărei firme vin momente când proprietarii și managementul trebuie să gândească strategic: asta le spun de la prima întâlnire clienților noștri și aceeași abordare am avut-o și pentru compania noastra. A gândi strategic – aspect esențial în obținerea de către consultant a mandatului de la un antreprenor – înseamnă a decela dinamica sectorului în care activează compania și a o poziționa pentru creștere în viitor. Mulți antreprenori se iluzionează cu ideea confortabilă că a nu face nimic este o strategie. Nu este! O companie care stă pe loc, care nu crește și nu inovează va rămâne în urmă din cauza dinamicii relative a sectorului în care activează. În cazul particular al Capital Partners, noi ajunsesem la un grad de maturitate corporatistă – fiind de câțiva ani cea mai mare companie independentă de profil, multiplu laureată a publicațiilor de specialitate – la care trebuia fie să ne extindem prin achiziții proprii, fie să ne integrăm într-un grup financiar cu oferta de servicii complementare (în special operațiuni pe piața de capital). Nu ascund că, în ultimii ani, am analizat atent diverse oportunități de dezvoltare prin achiziția unor companii de brokeraj și management de active, chiar a unei banci mai mici, dar le-am refuzat rând pe rând pentru că niciuna nu bifa toate considerentele strategice la care ne uitam. În final, integrarea activitatilor noastre de „investment banking” în Grupul Financiar Banca Transilvania este de departe opțiunea strategică cea mai bună. Tranzacția nu este o simplă vânzare, ci un transfer complet de activitate, brand și echipă, cu obiectivul de a crea prin noua entitate, care se va numi BT Capital Partners, un furnizor integrat al întregii game de servicii de „investment banking” pentru companiile locale și de a consolida cel mai puternic pol financiar cu capital românesc.

Capital: Cine a venit cu ideea acestei tranzacții? Banca Transilvania a făcut primii pași?

O tranzacție se încheie cu succes numai atunci când ambele părți văd valoare adăugată în noua entitate creată, de aceea chestiunea legata de cine a avut primul ideea e mai degraba anecdotică. Sincer, nici nu mai știu de unde a început totul. Tranzacția BT Securities-Capital Partners are o istorie veche și una relativ recentă. Istoria veche se ancorează în relația de peste 15 ani pe care eu o am cu președintele BT, Horia Ciorcila. Noi am asistat printre altele grupul BT la vânzarea BT Asigurari către Groupama, o tranzacție de mare succes la vremea respectivă; ne-au consultat apoi pe întreaga perioada a crizei ori de cite ori au simțit nevoia unei aprecieri obiective a situației și perspectivelor locale ori internaționale. în toamna anului 2012, când toata lumea vedea numai catastrofe în economia românească, noi am publicat un raport de analiză în care am avut curajul să previzionăm că Banca Transilvania va supra-performa și chiar am inclus-o între cei 3 „Campioni Locali”, învingători ai crizei (alături de Dedeman si RCS-RDS)… Această relație îndelungată, la bine și la rău, a creat o punte de încredere foarte solidă între noi, pentru că domeniul serviciilor financiare operează în cea mai mare masură pe bază de încredere – încredere între instituții, între bancher și client, dar, finalmente, încredere între oameni.

Istoria recentă a tranzacției acoperă ultimele 5-6 luni de când am început discuțiile concrete pentru un eventual parteneriat: ne-am validat în primul rând prioritățile strategice reciproce, ne-am evaluat complementaritățile (noi venim cu expertiză în domeniile consultanței M&A, finanțări corporative complexe și management strategic, Grupul BT vine cu o prezență foarte robustă pe piața de capital, fiind cel mai puternic broker de retail din România), am adresat una câte una temerile și neclaritățile inevitabile – inclusiv prin decizia comună de a angaja un expert de top care să facă un raport de evaluare independent, ca bază a tranzacției. Ulterior, când tranzacția a început să capete contur de ambele părți, am prezentat informal intenția creării BT Capital Partners la nivelul autorității de reglementare, unde recepția și consilierea au fost impecabile, și, în final, am pus avocații la treabă rezultând relativ rapid un document care a putut fi semnat la jumătatea lunii martie.

O precizarea esentiala: noi nu am cautat activ alți parteneri: complementaritățile, sinergiile și perspectivele unei alianțe cu Grupul BT erau prea evidente ca să mai merite, din punctul meu de vedere, căutarea unor variante alternative. Nu am facut deci un proces formal de vânzare, o paradă de frumusețe, cum se zice, ca să vedem cine oferă mai mult: considerentele principale care au dictat tranzacția fiind strategice și de încredere, procesul în sine a fost modelat ca atare.     

Capital: Care au fost termenii tranzacției?

Tranzacția nu este o simplă vânzare, ci un transfer complet de activitate. Printre altele, întreaga echipă de analiști aferentă activității de „investment banking”, sub coordonarea mea, secondat de Vlad Bușilă, trece la BT Capital Partners, entitate pe care o dorim rapid lider de piață pe toate segmentele în care va activa. Valoarea la care s-a încheiat tranzacția reflectă pe de o parte reputația și palmaresul Capital Partners în cei zece ani de activitate și pe de altă parte percepția Grupului BT asupra sinergiilor pe care le aduce integrarea echipei noastre în structura actualei BT Securities și perspectivele de creștere ale viitoarei BT Capital Partners.

Capital: De ce nu a făcut parte din tranzacție portofoliul de investiții imobiliare al Capital Partners? Ce se va întâmpla în continuare cu acest segment de business?  

Activitatea de dezvoltare imobiliară, derulată și coordonată de Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu, nu a făcut de la bun început obiectul discuțiilor cu BT, acest gen de activitate nefiind expertiza grupului și, ca atare, nefiind inclusă în analizele strategice de dezvoltare a grupului în sectorul serviciilor financiare dedicate companiilor. Proiectele de dezvoltare imobiliară coordonate de Andrei și Victor vor continua ca și până acum, în special sub umbrela One United Properties, cu atât mai mult cu cât cei doi parteneri ai mei din Capital Partners nu sunt parte a transferului activității de „investment banking”.

Capital: Ați mai avut oferte în trecut?

În cei zece ani de „viață” ai Capital Partners, noi nu am căutat activ niciodată cumpărători: este adevărat însă că am fost curtați de-a lungul timpului, atât înainte de criză, cât și în timpul acesteia, de diverși parteneri potențiali, cu diverse formule de cumpărare, asociere sau afiliere. Fiecare dintre aceste tatonări a picat într-un fel sau în altul testul considerentelor strategice, la care eu țin foarte mult.

Capital: Capital: Într-un interviu pe care ni l-ați acordat în urma cu 5 ani, acuzați băncile că nu-și asumă riscuri și că au o mare parte din vină pentru recesiune. Acum, deoarece coordonați un important segment de business al uneia dintre cele mai mari bănci din România, vă propuneți să schimbați ceva?

Băncile au revenit timid la creditare în ultima perioadă, oricum mult mai târziu și mult mai timid decât mi-aș fi dorit la începutul crizei. Ce s-ar fi întâmplat dacă băncile și-ar fi curățat mult mai curajos portofoliile, iar costul creditului ar fi scăzut dramatic încă din zorii crizei e deja o dezbatere de istorie contrafactuală; eu cred că societatea românescă în ansamblu ar fi trecut mai rapid și mai puțin dureros prin criză, dar cine știe? Din noua postură eu nu pot să intervin asupra politicilor de creditare ale grupului BT, însă ce vrem și voi putea face este să oferim companiilor locale modalități complementare de finanțare la creditarea bancară: piața de capital, investitori strategici, instituționali sau financiari, modalitati hibride de finanțare etc. Pornim la drum de la o realitate dramatica: România a ieșit din criză cu un sector privat puternic decapitalizat: vom încerca așadar să găsim prin BT Capital Partners modalități cât mai inovative și mai eficiente de a injecta capital în economia românească.

Capital: Ce obiective v-ați propus să atingeți cu BT Capital Partners?

Deocamdată am schițat doar un crochiu (N.R. schiță)  de buget consolidat pentru anul în curs, e încă prematur să discutăm cifre concrete; trebuie mai întâi finalizată tranzacția, integrate echipele, completată informarea clienților BT asupra noilor capabilități ale grupului, demarată ajustarea funcțională și sporită la maximum colaborarea cu întregul grup înainte de avansa cifre. Oricum, bugetul va reflecta obiectivele strategice ale acestei alianțe: să fim lideri de piață pe segmentele deservite și să consolidăm cel mai puternic pol financiar cu capital românesc.

Capital: Cum vedeți piața românească de fuziuni și achiziții?

Sunt optimist asupra dinamicii pieței de M&A, acesta fiind, după cum vă imaginați, și unul dintre considerentele intrării cu Grupul BT în această tranzacție. Mă aștept să vedem o creștere robustă a pieței anul acesta și nu aș fi surprins să vedem o cadență de tranzacții anunțate de una pe săptămână sau la două săptămâni. Sunt mai multe argumente, dar în esență factorii determinanți ai dinamicii pozitive în M&A vor fi lichiditatea enormă existentă în toate piețele lumii, costul creditului la minime istorice, creșterea economică fragilă în China și în vest, ceea ce va împinge companiile puternice să crească prin achizișii și, în ultima instanță, lipsa oportunităților alternative de plasament (firmele mari nu-și pot răscumpăra la nesfârșit propriile acțiuni!). În plus, sunt și sectoare unde dinamica va fi accentuată de considerente specifice, cum este cazul materiilor prime și, în particular, al energiei, sau al industriei ospitaliere, unde cred ca vom vedea tranzacții de consolidare sectorială de neimaginat pâna ieri.

Capital: Ați declarat că filiala românească a unei banci grecești va face obiectul unei tranzacții anul acesta. Aveți informații despre intențiile unui cumpărător sau este un calcul bazat pe date financiare/analize statistice cu privire la piața bancară?

Nu am informații concrete, dar natura condiționalităților impuse Greciei de finanțatorii internaționali mă face să cred că vom vedea anul acesta o mișcare strategică a cel puțin unui grup grecesc în Europa de Sud Est.

Capital: Credeți că în domeniul medical vor avea loc anul acesta tranzacții de amploare?

Indiscutabil, pentru că premisele sunt optime: sectorul a consolidat deja trei jucatori puternici cu apetit și potență expansionistă, domeniul este foarte fragmentat, atragerea talentelor medicale devine din ce în ce mai grea pentru jucatorii mici, care nu ofera perspective de cariera și, în plus, jucătorii mari au deja acces la finantare ieftină și abundentă. La fel cred ca se va întâmpla și în industria alimentară, cu condiția ca măcar unul dintre jucătorii mari să aibă curajul de a face primul pas, așa cum a făcut-o Banca Transilvania cu Volksbank.

Capital: Cât de mult ajută scăderea TVA-ului și reducerea impozitului pe dividende economia românească?

Relaxarea fiscală de anul acesta va lăsa în economie, după unele estimari, peste 5 miliarde de euro. Este o sumă imensă, dar dincolo de cifre impactul psihologic asupra consumatorului și antreprenerilor este incalculabil: oamenii au reînceput să consume (poate prea repede chiar!), tot mai mulți întreprinzători mă contactează și vorbesc cu curaj despre planuri de investiții, investitorii străini s-au reîntors în piață și caută oportunități concrete. In mod cert, în conjuctura actuală, companiile românești sunt mai interesante pentru investitorii străini, dar cred ca în paralel ar fi bine ca și întreprinzătorii români să-și depășească complexele de inferioritate și ușorul provincialism care ne paralizează uneori și să încerce să gândească la scara mai mare. Americanii au o vorbă la care eu țin foarte mult: „small is beautiful, but BIG is powerful”. Într-o economie globalizată, bătălia nu se mai dă pe piețe locale, nici măcar regionale, ci în geografii mult mai complexe pentru care trebuie să ai instrumentarul financiar, managerial și de capital pentru a reuși. Acesta este mesajul pe care îl vom articula întreprinzătorilor români prin BT Capital Partners.