Un aliat al preşedintelui Donald Trump a schimbat complet conducerea unor instituţii mass-media publice americane precum Vocea Americii (VOA) sau Radio Europa Liberă, trezind temeri privind o politizare a informaţiilor difuzate de acestea.

Astfel, directorii VOA, Radio Europa Liberă / Radio Liberty, Radio Asia Liberă, Al Hurra sau Radio Marti au demisionat sau au fost demişi în ultimele zile de Michael Pack, noul director al organismului care le supraveghează (USAGM), potrivit unor membri ai Congresului american.

Reacția promptă a democraților

Directoarea VOA, Amanda Bennett, şi asistenta ei, Sandy Sugawara, două jurnaliste cu experienţă, şi-au anunţat demisia luni, deoarece Pack, o rudă a fostului director de campanie al preşedintelui, Steve Bannon, urma să preia funcţia USAGM.

Miercuri, Michael Pack a demis conducerea altor instituţii media şi a dizolvat comitetele de supraveghere ale acestor organizaţii.

USAGM, o agenţie care ar trebui să fie independentă, finanţată din fonduri federale dar structurată pentru a furniza informaţii „obiective şi exacte” ţărilor private de o presă independentă, nu a răspuns întrebărilor adresate de AFP pe acest subiect.

Mai mulţi aleşi democraţi au reacţionat la aceste schimbări, temându-se de perspectiva preluării controlului asupra acestor instituţii media de către Donald Trump, care critică în mod regulat presa americană.

Se confirmă cele mai grave temeri

„Michael Pack a confirmat că misiunea sa politică este de a distruge independenţa USAGM şi de a-i slăbi rolul istoric”, a declarat senatorul democrat Bob Menendez.

Pentru Janet Steele, specialistă în diplomaţie publică la Universitatea George Washington, aceste demiteri confirmă cele mai grave temeri ale celor care au crezut că numirea lui Michael Pack face parte din eforturile de a transforma USAGM într-un instrument de propagandă internaţională pentru administraţia Trump.

În aprilie, Casa Albă a acuzat VOA că răspândeşte „propaganda” chineză referitoare la pandemia COVID-19 şi a interzis consilierilor executivului american în domeniul sănătăţii să acorde interviuri jurnaliştilor care lucrează pentru VOA.

„Acest gen de ingerinţă politică flagrantă a fost întotdeauna regula în ţările în curs de dezvoltare”, a opinat Janet Steele dar, a precizat aceasta, „nu în SUA”.