Fostul magistrat Ioan Moldovan a încetat din viaţă în noaptea de duminică spre luni. El se afla deja internat în spital de circa o săptămână, din cauza unor afecţiuni grave, scriu jurnaliştii de la Bihoreanul. Bărbatul avea 69 de ani.

De-a lungul carierei sale, Ioan Moldovan a fost procuror-şef la DNA Oradea, dar a deţinut şi funcţiile de deputat şi ministru al Tineretului şi Sportului.

Deputat ales pe listele FSN în perioada 1990-1992, ministru în Cabinetul Stolojan

Ioan Moldovan a intrat în magistratură, ca procuror, în 1977 şi a activat în prima fază în Sălaj. Între anii 1990 şi 1992, Moldovan a fost deputat pe listele Frontului Salvării Naţionale (FSN), membru în Comisia parlamentară de anchetă a Mineriadelor din 13-15 iunie 1990, precum şi ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul condus de Theodor Stolojan, scrie Bihoreanul.

Primul şef al DNA Oradea

După această incursiune în politică, Ioan Moldovan a revenit în magistratură, întâi în Sălaj, iar în 1998 a fost delegat la Oradea, unde a preluat întâi funcţia de şef secţie penală de la Parchetul Curţii de Apel. Din octombrie 2002, de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi până în 2010, când s-a pensionat, a condus structura locală a DNA, cu competență în județele Bihor și Satu Mare.

Era poreclit “comisarul Moldovan”

Pentru îndârjirea sa, bărbatul era poreclit “comisarul Moldovan”, asemenea celebrului personaj din filmele lui Sergiu Nicolaescu.

De numele procurorului Ioan Moldovan se leagă primele dosare de corupţie deschise pe numele unor magistraţi din Bihor, cum au fost cele ale judecătorilor Mariana Roşca şi Mihai Viorel, ambii condamnaţi, sau pe numele unor funcționari, precum fostul şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău.

“Am convingerea că orice magistrat corupt este o problemă serioasă pentru prestigiul şi imaginea Justiţiei şi, de ce să nu recunosc, pentru prestigiul şi imaginea mea personală, ca magistrat”, declara Ioan Moldovan într-un interviu acordat pentru Bihoreanul.