Doliu imens în lumea muzicii din România, Ioan Berci, unul dintre cei mai cunoscuți taragotiști din nord-vestul țării s-a stins din viață la vârsta de numai 54 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica lui Dumitru Fărcaș pe contul de Facebook al Asociației Culturale Dumitru Fărcaș.

Aceasta a rememorat toate aminitrile alături de Ioan Berci, pe care l-a descris ca fiind un om minunat, dar și un model de omenie și de mândrie pentru întreg statul român. Totodată, ea a ținut să transmită și condoleanțe familiei.

În ceea ce privește cauza morții, până la momentul de față, aceasta nu este încă cunoscută.

„Plânge Cerul după tine, Nelu, dragă Ioan Berci. Cuvintele-s de prisos… Ne-ai lăsat muți… Alaltăieri când am stat la o poveste nici nu mi-am putut imagina că azi îți voi spune…”să-ți fie țărâna ușoară”. Ne știam de-o „viață”, de când eram elevi la Liceul de Muzică… îmi trec prin minte atâtea amintiri…Ai călcat pe „urmele” lui tata, și-ai făcut-o cu atâta dăruință, demnitate și respect pentru aceasta profesie. Ai fost un Om minunat. Un model de omenie, bun simț ș-o mândrie pentru satul în care te-ai născut, Groși. Drum lin, prieten drag, salută-l pe tata, de-aici de pe pământ… Să vă fie țărâna ușoară… Fără voi suntem mai săraci… Sincere condoleanțe întregii familii și Groșului, care azi a pierdut unul dintre oamenii care i-au facut cinste”, a scris Andreea Fărcașa, „Andrușca”, fiica regretatului Dumitru Fărcaș pe contul de Facebook al Asociației Culturale Dumitru Fărcaș.

Parohia Ortodoxă Mănăstireni a reacționat și ea la vestea tragică, trasnmițând un mesaj de condoleanțe familiei în contextul marii pierderi.

„Cu durere în suflet și un regret profund, astăzi ne despărțim de cel care a fost Ioan Berci, un om de cultură, un muzician de excepție, un taragotist extraordinar, un profesor devotat, un bun creștin, un soț și tată exemplar. Atenția noastră se îndreaptă spre familia îndoliată, adresându-le sincere condoleanțe! Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace și liniște!”, a transmis Parohia Ortodoxă Mănăstireni.

Doliu imens în lumea muzicii

Ioan Berci s-a născut în Groși și a fost profesor, dar și membru al colectivului profesoral al CMST. El a avut o contribuție majoră la formarea unor tineri oboişti care duc mai departe renumele şcolii, spun colegii săi.

Totodată, potrivit acestora, Ioan Berci a mers în școli, dar și pe scenă, împărtășind toate cunoștințele sale, atât elevilor cât și publicului larg.

„Ziua de 14 aprilie 2021 a adus doliul în Colegiul de Muzică “Sigismund Toduţă” prin moartea fulgerătoare a profesorului IOAN BERCI, muzician şi taragotist de excepţie.

Profesorul Ioan Berci a fost un membru important al colectivului profesoral al CMST, contribuind prin activitatea sa şi deosebita calitate umană la formarea unor tineri oboişti care duc mai departe renumele şcolii. De numele său se leagă înfiinţarea clasei de taragot a CMST, care a dat deja ţării câteva nume deja consacrate, omagiind astfel moştenirea lăsată de mentorul şi consăteanul său, taragotistul Dumitru Fărcaş.

În calitate de şef de catedră şi membru în consiliul de administraţie s-a implicat activ şi cu devotament în bunul mers al şcolii şi consolidarea continuă a renumelui colegiului. Pe scenă şi la catedră a fost mereu în căutarea frumosului autentic al folclorului, pe care l-a împărtăşit cu talent, măiestrie şi generozitate deopotrivă publicului drag din ţară şi străinătate, şi elevilor.

Întreaga comunitate a CMST este alături de familia îndoliată, adresând sincere condoleanțe! Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Dragă Nelu, ne vei lipsi enorm!”, au spus colegii artistului de la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduţă”.