Bancherul grec Ioannis Costopoulos, președintele de onoare al Consiliului de administrație al Alpha Bank, a decedat marți la Atena. Avea 83 de ani, transmite Greekreporter.

Acesta a contribuit decisiv la transformarea Alpha Bank în una dintre cele mai mari bănci din Grecia și a fost descris ca un adevărat „patriarh” de alți bancheri, deoarece mulți i-au cerut sfatul de-a lungul anilor.

De asemenea, despre acesta se mai spune că a fost unul dintre cei mai importanți bancheri din Grecia postbelică, contribuind la modernizarea sistemului bancar.

Și-a început cariera la Banca de Credit Comercial

Ioannis Costopoulos și-a început cariera la Banca de Credit Comercial (Pisteos) în 1963. A fost director executiv și director general al băncii din 1973 și președinte al consiliului și director general din 1984 până în 1996.

El a restructurat complet banca, profitând de naționalizarea Ionian și Emporiki de către primul guvern postbelic și de inacțiunea care a paralizat treptat băncile de stat, reușind să facă din Banca de Credit Comercial un jucător important în sectorul bancar.

Din anul 1996 și până în 2005 a fost președintele Consiliului de administrație și CEO al Alpha Bank. Din februarie 2005 până în mai 2014 a fost președinte executiv al consiliului de administrație al băncii, în timp ce în iunie 2014 adunarea generală ordinară a acționarilor i-a acordat titlul de președinte onorific al consiliului de administrație.

În ceea ce privește România, aici, Banca București a fost redenumită în anul 2000 în Alpha Bank România și a acționat la acea vreme ca unic consultant pentru Guvernul României în ceea ce privește vânzarea de acțiuni la Banca Română pentru Dezvoltare – SocGen. Această operațiune a dus la cea mai mare ofertă publică secundară de până atunci pe piața românească de capital, după cum arată site-ului oficial Alpha Bank.

Viziunea sa asupra unui gigant bancar în Grecia

Împreună cu Theodoros Karatzas, guvernatorul Băncii Naționale a Greciei, el a dorit crearea unui gigant bancar prin fuziunea Alpha Bank cu Banca Națională, un plan care nu a reușit însă să-l îndeplinească.

Cu toate acestea, viziunea sa ar putea deveni realitate dacă fuziunea Alpha Bank – Eurobank va deveni realitate, creând cea mai mare bancă din Grecia.