79-8708-3.jpgEuro a înregistrat din nou un record istoric în raport cu dolarul. Cotaţia maximă, 1,4870, a fost înregistrată pe 21 noiembrie, până la pragul psihologic de 1,5000 rămânând numai 150 de pips. Creşterea cotaţiei euro sau, mai bine zis, deprecierea dolarului, s-a mentinut, din punctul de vedere al motivaţiilor, în acelaşi tipic al perioadei recente: slăbirea economiei americane, creşterea şanselor ca Federal Reserve să continue reducerea dobânzii de referinţă la dolar şi, nu în ultimul rând, creşterea fenomenului de aversiune la risc a investitorilor.

Producţia industrială a Statelor Unite a înregistrat, în luna octombrie, o scădere cu 0,5% faţă de luna precedentă, conform unui raport al Federal Reserve. Cum analiştii estimau o creştere a acesteia cu 0,1%, par logice temerile cu privire la menţinerea ritmului de creştere economică pe linia de plutire. Temeri care s-au accentuat odată cu publicarea minutelor şedinţei Fed, care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie. Oficialii Fed estimează că economia americană va creşte în 2008 cu 1,8%-2,5%, mult sub precedentele estimări, care indicau o rată situată între 2,5% şi 2,75%.

Acest aspect a determinat investitorii să includă în cotaţie, cu o probabilitate foarte mare, posibilitatea ca Federal Reserve să reducă dobânda de referinţă la dolar la 4,25%, cu 0,25%, la şedinţa din 11 decembrie şi, ca urmare, dolarul a cedat teren în raport cu principalele monede majore.

A doua consecinţă a fost creşterea aversiunii faţă de risc a investitorilor, fapt care s-a tradus prin scăderi pronunţate ale burselor internaţionale şi prin reducerea poziţiilor din strategiile carry-trades, dolarul scăzând sub 109 în raport cu yenul japonez pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumatăte. În acelaşi timp, euro şi-a îmbunătăţit propriul record istoric faţă de dolar şi, conform estimărilor din piaţă, spargerea nivelului de 1,5000 este doar o chestiune de câteva zile.

Sursa: www.wbs.ro