Moneda americană a continuat aprecierea faţă de euro, în ciuda indicatorilor economici negativi care au fost publicaţi săptămåna trecută. Unul dintre cei mai importanţi indicatori, Producer Price Index (PPI ), care prezintă rata inflaţiei anualizate resimţite de producătorii de bunuri la nivelul costurilor, a ajuns la 9,6% la sfårşitul lunii septembrie, în creştere de la 8,7% în luna anterioară.

Totodată, vånzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3% în aceeaşi lună, iar retailul auto a coboråt cu 0,7%. În prima zi a săptămånii trecute, euro era cotat la 1,3650 dolari, însă evoluţia în favoarea monedei americane a dus raportul pånă la 1,3428 dolari pe euro la mijlocul săptămånii trecute, şi la 1,3478 dolari pe euro la finele şedinţei de joi. Situaţia economică nu s-a modificat; Statele Unite au în continuare dificultăţi, dar nici Europa nu se simte mai bine. Ambele valute înregistrează o depreciere dată de rata inflaţiei, iar raportul dintre ele tinde să rămånă stabil.

Monedele statelor emergente au consemnat, la råndul lor, deprecieri faţă de euro şi dolar, în special din cauza riscului asociat investiţiilor în aceste economii, dar şi din cauza problemelor interne, legate de deficit şi inflaţie. Ungaria a consemnat cele mai mari probleme săptămåna trecută, ajungåndu-se la restricţii de creditare în valută din partea băncilor comerciale. Banca Centrală Europeană a aprobat un împrumut de cinci miliarde de euro Ungariei, menit să stopeze accelerarea problemelor financiare. Forintul maghiar s-a depreciat pånă la un curs de 261 forinţi pe euro.

Preţul barilului de petrol, lăsat deoparte de către speculatori, a coboråt pånă la circa 70 de dolari, minimul ultimelor 13 luni. Ieftinirea a intrat în atenţia statelor producătoare de petrol, reunite în OPEC, care, săptămåna trecută, s-au întålnit de urgenţă din această cauză.

Cea mai importantă pårghie pe care o au la dispoziţie producătorii este reducerea cotei zilnice de petrol. Producţia zilnică de petrol, în prezent de aproape 32 de milioane de barili, ar putea fi redusă cu un milion de barili pe zi.