"Sunt proprietari care au pădurile în arii naturale protejate. Ei nu au primit, până acum, nicio compensaţie pentru că nu aveau voie să exploateze nici măcar o surcică din propria pădure. Anul acesta am venit cu o hotărâre de guvern care oferă compensaţii, adică o contravaloare a cât ar fi putut exploata şi valorifica", a spus Doina Pană, adăugând că banii vor fi achitaţi pe baza dosarelor depuse de proprietari la Garda Forestieră.

În context, ministrul Doina Pană a apreciat că, în condiţiile în care 40% din pădurile României sunt situate în zona unor arii protejate, compensaţiile ar trebui să fie asigurate de Uniunea Europeană. Ministrul Apelor şi Pădurilor a avut, în judeţul Hunedoara, întâlniri cu primarii şi cetăţenii din mai multe comune, prilej cu care a fost abordată şi problema lemnului pentru foc.

Doina Pană a susţinut că prin modificarea Codului Silvic, oamenii vor putea cumpăra, la un preţ mai mic, patru milioane de metri cubi de lemn de foc, provenit din căzături, rărituri şi igienizări efectuate în pădurile proprietate de stat. Ea a explicat arătat că este pentru prima dată când se iau toate pădurile în pază, chiar dacă nu se cunoaşte proprietarul, iar pentru suprafeţe sub 30 de ha statul este cel care plăteşte paza.

La nivel naţional, necesarul de lemn de foc este de circa 21 milioane de metru cubi, diferenţa fiind asigurată din lemnul exploatat pe picior în urma licitaţiilor efectuate în pădurile proprietate privată. Agerpres