Victor Ponta, liderul partidului Pro România a postat pe pagina sa de Facebook un document potrivit căruia a propus încetarea stării de alertă pe teritoriul României,

Alături de poza cu documentul respectiv, Ponta a postat și următorul mesaj:

”Grupul ProRomania a propus pentru sedinta de maine a Parlamentului adoptarea unei Hotarari care sa constate incetarea de drept a Starii de Alerta / urmeaza ca Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului sa dispuna!

Noi suntem ProRomania – si tinem doar cu Romania!”.

Cum vrea Ludovic Orban să fenteze Parlamentul

Aseară, surse guvernamentale au declarat că Ludovic Orban are un plan prin care dorește să evite trimiterea în Parlament a prelungirii stării de alertă.

Acest lucru a fost confirmat de către Victor Ponta, cel care a postat pe pagina sa de Facebook o Hotărâre a Guvernului prin care politicienii erau informați cu privire la prelungirea stării de alertă.

Cum poate Ludovic Orban să fenteze Parlamentul

Guvernul Orban dorește ca starea de alertă să fie instituită pe teritoriul României pentru încă 30 de zile. Pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie ca aceasta să fie trimisă în Parlament pentru a fi votată.

Totuși, dacă Orban alege prelungirea stării de alertă actuală, aceasta nu mai necesită votul Parlamentului.

Conform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviințeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Legea nu precizează însă că Guvernul este obligat să ceară încuviințarea în cazul în care este prelungită starea de alertă. Astfel, prin prelungire, Ludovic Orban a considerat că Parlamentul trebuie doar să fie informat. Premierul profită de o scăpare legislativă din Legea 55/2020 modificată chiar de PSD.

În ședința Birourilor Permanente Reunite, conducerea Parlamentului a decis să îi scrie premierului Ludovic Orban să îi ceară să solicite „încuviințarea”, care presupune că starea de alertă poată fi modificată de Legislativ.

Cum motivează premierul informarea trimisă ieri

„Procedura invocată (n.r. de solicitare a încuviințării) se referă la momentul instituirii stării de alertă prin raportare la legea 55/2020. (…) Pentru situația prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul institurii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuția Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviințare. Or, Guvernul României nu poate acționa în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentului României”, se arată în răspunsul premierului Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea