‘Nimeni nu crede că există o posibilitate reală ca Iranul să atace Europa – rachetele acestuia nu ar putea ajunge în Europa Occidentală’, a declarat pentru RT Pierre Guerlain, profesor în cadrul Universităţii de Vest de la Paris. Washingtonul urmăreşte probabil să liniştească fostele state satelit ale Uniunii Sovietice. Deci este vorba despre o mutare politică, care cu greu poate fi considerată o necesitate militară, a explicat el.

Pe de altă parte, iniţiativa Washingtonului are loc într-un context financiar inoportun, a apreciat Guerlain, în condiţiile în care Statele Unite ale Americii se străduiesc să surmonteze o criză care a lăsat aproape 30 de milioane de americani fără loc de muncă. În ceea ce îl priveşte, statul român este dornic să-şi demonstreze independenţa de Moscova, a subliniat profesorul.

‘Este o modalitate de a antagoniza Rusia, care s-ar putea transforma într-un fel de cursă a înarmării, ceea ce ar fi complet lipsit de sens’, a adăugat el.

Pe de altă parte, un expert american, citat de RT, consideră că Washingtonul nu a renunţat niciodată la ideea unei apropieri de graniţele ruseşti. ‘SUA nu vor oferi această garanţie pentru că ele intenţionează să folosească scutul de apărare antirachetă ca parte a unei strategii de tip first-strike threat împotriva Rusiei şi Chinei în viitor’, a explicat Brian Becker, din cadrul Answer – Act Now to Stop War and End Racism.

‘Când s-a încheiat Războiul Rece, după ce Pactul de la Varşovia s-a dizolvat, ar fi fost normal să ne gândim că a venit vremea pentru compromis, pace, pentru reducerea tensiunilor. Dar armata americană, nu poporul, a văzut în aceasta o oportunitate de a obţine o dominaţie unilaterală asupra ţărilor din fostul bloc sovietic, în special asupra Rusiei’, a subliniat expertul.

‘SUA se folosesc de termenii acestor acorduri cu România şi alte state din Europa Centrală şi de Est ca de o modalitate de a le integra în ceea ce este în definitiv o sferă de influenţă americană’, a conchis el.

Ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi şi secretarul de stat al SUA Hillary Clinton au semnat marţi, la Washington, acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA-România.