Diferențe apar la frecvența utilizării cardurilor. Astfel, în cazul cardurilor de debit cel mai întâlnit raspuns a fost că se tranzacționează la fel (50,3%), în vreme ce pe cardurile de credit cele mai dese răspunsuri au fost că se fac tranzacții mai rar (48,4%).
Unul din patru respondenți a declarat că va cheltui mai puțin în 2011, atât pe cardul de debit cât și pe cel de credit. Există însă un procent de peste 22% pe cardul de debit și de 14% pe cardul de credit care declară că va cheltui mai mult în 2011 față de 2010.
Profilul “big spender-ului” este persoană, mai degrabă femeie, cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, cu studii universitare, angajat în sectorul privat, cu un venit salarial lunar sub 1.000 lei și cu domiciliul într-un oraș reședință de județ.
Schimbările majore vor interveni mai ales în comportamentul posesorului de card de credit care vrea să renunțe la acest produs în proporție de 28%, față de 5% în cazul cardului de debit. Atât cei care declară ca vor cheltui mai mult, cât și cei care declară că vor renunța la card, se încadrează în același profil și sunt cu preponderență posesori ai unui singur card.
Sondajul privind comportamentul consumatorului de servicii și produse financiar – bancare s-a desfășurat online, pe site-ul www.conso.ro, în perioada 9-23 septembrie a.c. La sondaj au participat 1.271 de respondenți, care au dat răspunsuri complete, 9% dintre ei declarând că nu sunt posesori de card.