Potrivit unui studiu recent, dividendele plătite la nivel mondial, au scăzut mai puțin de cât se aștepta în 2020. De asemenea, în 2021, s-ar putea înregistra o revenire de 5%. Astfel, după ce pandemia de coronavirus a provocat cea mai mare scădere a dividendelor de după criza financiară din urmă cu un deceniu, acestea ar putea avea o revenire în perioada următoare, potrivit unor date publicate luni de firma de gestionare a activelor Janus Henderson, informează Reuters.

Conform ultimelor date, dividendele mondiale au scăzut cu 12,2% în 2020 până la 1.255 miliarde de dolari, o scădere mai modestă decât se preconiza, graţie unui trimestru patru salvator. În plus, în pofida unui context sanitar dificil, două treimi din companiile din lume au reuşit să menţină sau chiar să menţină dividendele. Pe de altă parte, o firmă din opt a anulat complet dividendele şi una din cinci le-a redus.

Reducerile dividendelor au fost mai puţin dramatice decât se preconiza

„Impactul pandemiei asupra dividendelor a urmat tendinţa unei recesiuni clasice şi incidenţa sa a fost, la scară internaţională, mai puţin severă decât în urma crizei financiare mondiale din 2008″ subliniază studiul.

Reducerile globale ale dividendelor au fost mai puţin dramatice decât se preconiza. În luna august a anului trecut, Janus Henderson se aştepta ca virusul să determine companiile să diminueze dividendele cu 400 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de rezultatul real.

Există însă diferenţe importante de la o regiune la alta şi între diferite sectoare de activitate. Astfel, în America de Nord, dividendele au crescut cu 2,6%, până la „un nou record” de 546 miliarde de dolari, adică aproape de jumătate din totalul mondial din 2020, în special pentru că firmele au protejat dividendele suspendând sau reducând, răscumpărările de acţiuni, explică autorii studiului.

Microsoft, cel mai mare plătitor mondial de dividende în 2020

Gigantul american Microsoft a devenit cel mai mare plătitor mondial de dividende în 2020.

Potrivit acestui studiu, în Europa, exceptând Marea Britanie, dividendele plătite de companii au scăzut cu 28,4% până la 171,6 miliarde de dolari. „Este cel mai scăzut total înregistrat în Europa după 2009”, informează Janus Henderson.

Pe sectoare de activitate, băncile au fost responsabile pentru o treime din reducerile de dividende la scară internaţională, de trei ori mai mult decât producătorii de petrol, al doilea cel mai afectat sector. În schimb, companiile de distribuţie de alimente, companiile farmaceutice şi cele de produse de îngrijire personală au rezistat bine.

Pentru 2021, Janus Henderson estimează că dividendele ar urma să îşi revină începând din luna aprilie şi conform unui scenariu optimist ar urma să crească cu 5% până la 1.320 miliarde dolari. În schimb, conform unui scenariu optimist ar urma să scadă cu 2% în acest an.

Analiştii sunt de părere că la baza revenirii dividenelor în 2021 vor sta dividendele plătite de bănci, după ce Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au relaxat restricţiile privind dividendele şi răscumpărările de acţiuni impuse în primul val al crizei sanitare.