Potrivit publicației Barron’s, Bill & Melinda Gates Foundation a renunțat la pozițiile deținute la Alibaba Group Holding și Uber Technologies și-a redus la jumătate participația la Apple. Totuși, a fost sporită o investiție în Schrodinger, în al patrulea trimestru.

Sursa anterior menționată mai arată că tranzacțiile de acțiuni au fost dezvăluite într-un formular depus la Securities and Exchange Commission.

Conform ultimelor date financiare auditate, fundația avea active de 49,8 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2019.

Câștigurile Bill & Melinda Gates Foundation din tranzacțiile pe bursă

Fundația a vândut 552.383 de acțiuni Alibaba pe care le deținuse precum și cele 26.767 de acțiuni de la Uber, până la finalul anului 2020. Totuși, le-a vândut pe toate în al patrulea trimestru.

Acțiunile Alibaba au crescut de la 22 – 25 dolari la începutul anului trecut la un maxim de aproape 40 de dolari, în octombrie – noiembrie. În prezent aceste acțiuni ajung la un nivel de 32-33 de dolari.

Acțiunile Uber au crescut și ele de la 30 – 40 dolari, la începutul anului trecut la 55 – 60 dolari în trimestrul al patrulea din 2020 și în prezent.

Fundația a vândut 1 milion de acțiuni Apple în al patrulea trimestru, reducându-și deținerile în producătorul de iPhone la jumătate. În acest caz valoarea a crescut de la 60 – 70 dolari, la începutul anului trecut până la 120 – 140 dolari în trimestrul al IV-lea și prezent.

Fundația a cumpărat încă 2 milioane de acțiuni Schrodinger și a încheiat anul trecut cu 7 milioane de acțiuni la această companie, ce oferă o platformă software utilizată în procesul de descoperire a medicamentelor. În acest caz, valorile au crescut de la 35 – 50 dolari, în prima parte a anului trecut la 60 dolari spre sfârșitul anului și la 110 dolari, în prezent.