Oferta de plasamente a bursei s-a îmbogăţit cu un nou instrument. Oricine poate cumpăra acum obligaţiuni ale Băncii Europene de Investiţii (BEI), care pot aduce o dobândă anuală de 7%.

Cotaţia obligaţiunii BEI poate aduce, în afară de dobânda anuală de 7%, câştig sau chiar pierdere, similar acţiunilor. Cererea mare pentru astfel de titluri are şanse să ducă preţul în sus, mai ales că acest tip de instrument este unul preferat în general de fondurile de investiţii sau de administratorii de pensii private. La începutul lunii mai, BEI a fost pusă în situaţia de a majora valoarea ofertei iniţiale de obligaţiuni, de la 150 de milioane de lei la 300 de milioane de lei, tocmai datorită unei cereri mari din partea investitorilor instituţionali.

Singura problemă care ar putea interveni acum pentru amatorii de astfel de titluri ar fi lichiditatea scăzută, în cazul în care cei care au subscris deja în martie nu vor fi dispuşi să vândă în perioada următoare. Emisiunea a fost subscrisă în proporţie de 64% de bănci, 29%, de societăţi de asigurare, 5%, de corporaţii şi restul de fonduri de investiţii, administratori de fonduri şi persoane fizice. De emisiunea şi listarea obligaţiunilor s-a ocupat ABN Amro Securities România. „Noi am luat o mică parte din obligaţiuni pentru a putea servi piaţa la începutul tranzacţionării acestora“, a declarat, pentru Capital, Claudia Butac, General Manager al ABN AMRO Securities.
Obligaţiunile au scadenţă la şapte ani, respectiv 10 mai 2014, fiind printre cele mai lungi instrumente de plasament disponibile pe plan local. Deşi dobânda, plătibilă anual, este de 7%, randamentul ofertei primare a fost calculat la 6,95%, în condiţiile în care obligaţiunile au fost puse în vânzare la un preţ puţin mai mare decât valoarea nominală, respectiv 100,25 lei faţă de 100 de lei. 

Te-ar putea interesa și: