Creditul imobiliar în euro, metoda prin care sute de mii de români și-au cumpărat o locuință în perioada dintre 2004-2005 și până în 2011-2012, ar putea intra în ilegalitate. Curtea Constituțională se pronunță, pe 6 decembrie, pe o excepție care vizează articolul 10 din legea 190/1999, articol care statuează că împrumuturile imobiliare în euro sunt legale, în România.

Deși astăzi acest produs nu mai este aproape deloc căutat și deși ar fi greu de accesat chiar și pentru cei care l-ar dori (normele impuse de BNR sunt extrem de dure în ceea ce privește analiza solvabilității pentru cei care doresc astfel de produse), o decizie în acest sens ar reprezenta o noutate absolută, la nivel european, mai ales în contextul în care România are ca țintă finală aderarea la zona Euro și, deci, adoptarea monedei unice.

Totuși, într-o amplă demonstrație pe Facebook, avocatul Gheroghe Piperea, poate cel mai aprig contestatar al băncilor și al BNR, încearcă să demonstreze că împrumuturile de locuință în euro au fost, în fapt, mai degrabă ilegale chiar și până în prezent.

În opinia lui Piperea acest produs nu a făcut decât să crească profiturile grupurilor bancare prezente în România, care finanțau la dobânzi mici subsdiarele locale pentru ca acvestea din urmă să dea credite cu dobânzi mari românilor.

“Banii obtinuți de la bancile – mama erau realmente foarte ieftini in raport de dobanzile care putea fi stoarse de la populatie, iar cursul de schimb leu – euro era artificial tinut la un nivel foarte scazut (3,1 lei pentru un euro, in 2006), ceea ce a creat iluzia ca oricine isi poate permite un credit in valuta, cam atat de „ieftin” precum parea. Creditarea in valuta a fost, inca de la inceput, in afara limitelor normale ale operatiunilor banesti intre rezidenti si, in orice caz, a facut complet inaplicabil principiul nominalismului monetar (care se aplica doar imprumutului in bani, adica de lei, nu si imprumuturilor de valuta). “, spune Piperea, printre altele.