UE a amânat pentru săptămâna viitoare discuția privind plafonarea preţului pentru exporturile de petrol ale Rusiei.

„Nu s-a ajuns la o suficientă convergenţă de viziuni”, a dezvăluit un diplomat european.

„Nu va avea loc o reuniune în seara aceasta sau în week-end”, a adăugat un al doilea diplomat european, citat de Reuters.

Miniştrii UE ai Energiei nu au reuşit să pună capăt diviziunilor cu privire la nivelul de preţ la care ar trebui plafonat petrolul rusesc, în ideea de a limita capacitatea Moscovei de a plăti pentru războiul său din Ucraina, fără a provoca însă un şoc asupra aprovizionării mondiale cu petrol.

Plafonul de preţ ar urma să intre în vigoare în data de 5 decembrie

Plafonul de preţ ar urma să intre în vigoare în data de 5 decembrie. Ideea plafonului este aceea de a împiedica companiile de shipping, asigurări şi reasigurări să îşi ofere serviciile pentru navele care transportă ţiţei rusesc la nivel global, dacă acest ţiţei nu este vândut la un preţ mai mic decât cel stabilit de statele din G7 şi aliaţii săi. Pentru că cele mai importante firme din industriile de shipping şi asigurări au sediul în ţările G7, un plafon de preţ ar face foarte dificil pentru Moscova să îşi vândă petrolul, cel mai important articol de export al Rusiei, la un preţ mai mare.

Ţări precum Polonia, Estonia şi Lituania militează pentru un plafon de preţ mult mai redus decât cel cuprins între 65 şi 70 de dolari propus de G7. Pe de altă parte, Grecia, Cipru şi Malta fac presiuni pentru un plafon de preţ mai mare, sau o formă de compensare pentru că se aşteaptă la diminuarea afacerilor firmele lor de shipping. G7, la inițiativa Statelor Unite, intenționează să încerce să impună un plafon de preț petrolului rusesc, bazându-se pe faptul că majoritatea companiilor de transport și asigurări petroliere sunt situate în state care sunt membre sau afiliate la G7, precum Grecia, Cipru, Malta și alte mici state membre ale UE.

Petrolul rusesc se tranzacționează acum la aproximativ 70 de dolari pe baril

În același timp, petrolul rusesc se tranzacționează acum la aproximativ 70 de dolari pe baril, cu o reducere de aproximativ 20 de dolari față de cotația petrolului Brent. Astfel, din punct de vedere economic, plafonul de 65-70 de dolari pe baril nu va conta prea mult. Cu toate acestea, dacă G7 poate să cadă de acord, să îl introducă și să-i convingă pe cei mai mari importatori de petrol să i se alăture, acest lucru ar putea avea implicații strategice pe termen lung în cazul unei noi creșteri a prețului petrolului. Mai mult, plafonul va avea un caracter dinamic, iar dacă sistemul este creat, G7 poate încerca ulterior să-l coboare și mai mult, deși fără garanții de succes.

Potrivit experților europeni, în acest sens, există un risc serios ca Rusia să întrerupă aprovizionarea țărilor care aderă la acest mecanism, chiar dacă este nedureros pentru Federația Rusă în acest moment. Acest lucru, la rândul său, poate provoca o creștere bruscă a prețurilor pe piața mondială dacă alți producători de petrol nu măresc brusc producția.