Reluând un apel pe care l-a făcut în luna ianuarie către Banca Centrală Europeană, Lagarde (care anterior a deţinut postul de ministru de finanţe al Franţei) a apreciat că instituţia de la Frankfurt are un spaţiu de manevră pentru a continua să reducă costul creditului.

"Politica monetară ar trebui să rămână una flexibilă şi credem că există în continuare o marjă uşoară de manevră pentru ca BCE să continue să reducă dobânzile", a declarat Lagarde.

Aceste declaraţii vin la o zi după reuniune lunară de politică monetară de la BCE, la care gardienii monedei euro au decis să menţină dobânda de referinţă la 0,75%, cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei.

"Restabilirea unui anume echilibru înseamnă o inflaţie şi o creştere salarială mai mică în sudul zonei euro, dar şi o inflaţie şi o creştere salarială uşor mai mare în ţări precum Germania", a mai spus Lagarde. Directorul FMI a cerut ţărilor europene să-şi respecte promisiunile de reformă fiscală dar a subliniat că trebuie găsit un echilibru corect între ajustarea fiscală şi sprijinirea revenirii economice.
Sursa: Agerpres