Darea în plată a creat un impact psihologic mare. Mulți s-au grăbit spre Prima Casă și tranzacțiile au evoluat fluctuant pe parcursul anului, spune Voicu. Conform INS, numărul tranzacțiilor a crescut cu circa 10%, iar numărul de unități finalizate a ajuns la peste 10.000 de unități. Circa 1.500 de unități s-au amânat pentru primul trimestru al acestui an. În 2017 se prefigurează un nou record, ținut până acum de anul 2015, când s-au finalizat cele mai multe locuințe.

„Conform departamentului nostru de cercetare, sunt în construcție în București și împrejurimi și se vor finaliza până la finalul anului peste 12.000 de unități. Există și cerere. Cererea este formată în proporție de 90% din cumpărători finali solvabili. În timpul crizei, cererea era în proporție covârșitoare formată din investitori speculatori. Acum sunt doar 10% investitorii și sunt orientați pe termen lung”, a declarat Gabriel Voicu.

Vedem programul Prima Casă cu predictibilitate pe cinci ani, cu fondurile alocate. Creditele ipotecare au avans de 15-20%. Dacă sunt și instrumentele pentru satisfacerea cererii este un lucru pozitiv. Această perioadă seamănă cu ce se întâmpla înainte de criză. Investitorii vin și ne spun că vor acum un teren să se apuce de construit. Îndemn investitorii la precauție. Să își facă calculele la fel de minuțios ca în timpul crizei. Nu mi-aș dori să mai văd dezvoltatori care vin la noi și ne spun că au făcut un bloc și nu îl pot vinde, completează directorul Coldwell Banker.

Nu este încă o presiune pe proprietarii apartamentelor vechi, deoarece aceste apartamente au o localizare bună și e cu greu atinsă de proprietăți rezidențiale noi. Aceste locuințe vor avea acest atu pentru totdeauna. Gradul de absorbție este foarte mare. Nu sunt foarte multe unități noi finalizate în piață, iar cine vrea să ia un credit Prima Casă repede se va îndrepta și către apartamentele vechi.

Este un moment propice pentru achiziție, din perspectiva gradului de accesibilitate al locuințelor. În 2008 era nevoie de salariile pe 35 de ani pentru a cumpăra un apartament cu două camere, astăzi e nevoie de salariile pe 9,5 ani. Locuințele sunt astăzi de trei ori mai accesibile.