Preşedinte de stânga, care a candidat din partea Partidului Muncitorilor, Rousseff a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale cu 51,45 la sută din voturi, faţă de 48,55 la sută pentru candidatul Partidului Social-Democrat, potrivit rezultatului anunţat după numărarea a 98 la sută din buletinele de vot.

Imediat după anunţarea acestui rezultat, Dilma Rousseff le-a mulţumit brazilienilor pentru realegerea sa.

"Mulţumesc mult!", a scris preşedinta Braziliei pe contul său de Twitter.

Aceste alegeri au fost considerate o continuare a celor 12 ani de guvernare a Partidului Muncitorilor, în timpul căreia Brazilia a cunoscut profunde schimbări economice şi sociale.

În pofida unor provocări economice şi scandaluri de corupţie, brazilienii au optat pentru continuarea ciclului iniţiat la fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a condus țara  între 2003 și 2010, un fost lider de sindicat foarte popular în Brazilia.

În primul său mandat, prima femeie preşedinte în cea mai mare ţară din America Latină a multiplicat programele sociale de care beneficiază un sfert dintre cele 202 milioane de brazilieni, ceea ce i-a adus o susţinere largă în păturile populare şi în regiunile sărace din nord-estul ţării.