In dialog cu revista Capital, Sir Digby Jones, reprezentantul Confederatiei Britanice a Industriilor, unica asociatie patronala din Marea Britanie, pledeaza pentru sinceritatea marilor puteri europene in a recunoaste ca Uniunea Europeana nu poate concura pe pietele mondiale cu tari cum sunt China sau India, daca nu renunta, macar pentru o perioada, la protectionismul social.

Capital: Sunteti unul dintre cei mai acerbi critici ai directivei europene care limiteaza numarul de ore de munca saptamanale si, totodata, adeptul sistemului britanic de lucru. O faceti strict din perspectiva omului de afaceri direct interesat de profit?


Sir Digby Jones: In conditiile in care pe plan mondial exista 1,3 miliarde de chinezi si un miliard de indieni, oameni calificati, gata sa munceasca din greu, pentru putini bani si avantaje, in conditiile in care locurile de munca din Uniunea Europeana migreaza catre acesti lucratori, iti pui intrebarea, fireasca, incotro ne indreptam. Este o discutie mai presus de interesul punctual al omului de afaceri si priveste societatea in ansamblu. Lumea vestica trebuie sa se recalifice, sa fie mai dinamica si mai flexibila, sa se mute in zona producerii valorii adaugate inalte, daca vrea sa faca fata competitiei mondiale. Daca nu gandim cu totii in acest fel, guverne care astazi interzic munca, maine, din lipsa de investitori care platesc taxe si impozite, nu vor avea cu ce bani sa faca protectie sociala.

Capital: tarile la care va referiti atunci cand spuneti ca interzic munca se confrunta cu probleme economice, sunt semnatare ale strategiei prin care UE incearca sa castige un loc in esalonul liderilor mondiali, au reprezentanti in toate organismele europene si chiar influenteaza deciziile acestora. De ce atunci o asemenea pozitie?


Sir Digby Jones: Eu o numesc lasitate politica. Franta, Germania sunt tari care fac reguli doar pentru altii, nu si pentru ele. Nu ma refer aici strict la programul de munca, ci la liberalizare, in general. Pietele lor sunt inchise, in schimb companiile franceze si germane cumpara alte companii europene.

Capital: Este atat de grav?


Sir Digby Jones: Consecintele pentru economiile europene sunt dramatice. Ne confruntam cu somaj, insecuritate sociala si servicii publice de proasta calitate. Nu pot sa cred ca aici vrea sa ajunga Romania, aderand la UE. Eu cred ca Romania vrea sa fie mai prospera.

“Ne confruntam cu somaj, insecuritate sociala si servicii publice de proasta calitate. Nu pot sa cred ca aici vrea sa ajunga Romania, aderand la UE.”